A korábbinál több nagyrendezvényt tartanak idén Nyíregyházán

A HELLÓ Nyíregyháza turisztikai szezonnyitó, tavaszköszöntő program évről évre sokakat vonz a belvárosba. Idén már 5. alkalommal szervezik meg a nagyrendezvényt, ahol a korábbinál még több programmal várják a városlakókat. Április 22-e a hagyományoknak megfelelően a köszönésről, a jókedvről, a vidámságról szól majd, de újdonság lesz, hogy a már megszokott Tavasz, Mosoly, Kölyök és Művészet utcza kibővül a VIDOR és a Mesterek és Inasok utczával, illetve teret szeretnének adni a fogyatékkal élőknek is. A HELLÓ Nyíregyháza az egyike lesz annak a 9 nagyrendezvénynek, amit 2016-ban szervez meg a nyíregyházi önkormányzat több mint 30 millió forintos forrásból.


HÁROM ÚJ RENDEZVÉNNYEL BŐVÜL A PALETTA

 

Az elmúlt évekhez képest idén három új rendezvényt kínálnak majd a városban élőknek és ide látogatóknak. Május 26-27-én Táncművészeti Fesztivált tartanak, ahol számos művészeti együttes gondoskodik majd a népi kultúra és a hagyományok ápolásáról, továbbörökítéséről. A rendezvényen a klasszikus balettől kezdve a néptáncon át az alternatív előadásokig a táncművészet minden műfaja képviselteti majd magát. A programsorozat keretében tartják meg a 30. Pulyabált is. Új rendezvény lesz a Repülőnap, amellyel egyrészt Nyíregyháza 1944. szeptember 6-ai bombázására emlékeznek, de a főhajtások mellett mostantól kétévente a repülés fontosságára a repülőtérre szervezett programmal is felhívják a figyelmet. Idén november 26-án új rendezvényként jelenik meg a Pálinkanap is.

– Ekkor, Szent András nap körül kezdődött a régi korok embere számára az első pálinkafőzés és ekkor vágták le az első malacokat is – mondta dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere. – A disznóvágás nemcsak népünnepély volt, hanem a téli túlélés eszköze is. Mivel a mai gyerekek ilyet nem nagyon látnak, szeretnénk, ha bepillantást nyerhetnének abba, hogyan történik egy disznóvágás, és hogyan készülnek a disznótoros ételek. A Pálinkanap ötlete pedig valójában onnan jött, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye három eredetvédett pálinka központja, és 16 minősített főzdével rendelkezik, amely országos szinten is egyedülálló.

 

A MEGSZOKOTT PROGRAMOKRA IS VÁRJÁK A VÁROSLAKÓKAT

 

2016-ban a már megszokott nagyrendezvényekkel is találkozhatnak a városlakók. Május 6. és 8. között megtartják a Városnapokat, május 29-én a Gyermeknapot az Ezerlámpás Éjszakájával, június 25-én a Múzeumok Éjszakáját, szeptember 24-én és 25-én a Tirpák Fesztivált, november 27. és december 31. között pedig az évbúcsúztató rendezvényeket is.

F. A.