A konzervativizmusról tartanak előadást Nyíregyházán

Michael Oakeshott brit filozófus ugyanis "On being conservative" (A konzervativizmusról) címmel 1956-ban publikált esszéjében próbálja meghatározni álláspontját: Mit jelent a "konzervatív" a modern társadalomban? Egy ilyen alapvető kérdés megválaszolása, úgy tűnik, hogy a konzervatívoknak mindig is nagyobb nehézségeket okozott, mint a progresszív áramlatok képviselőinek.

A konzervatív gondolkodás hívei ezért előszeretettel hivatkoznak arra, hogy a konzervativizmusnak nincs átfogó ideológiája. Ehelyett olyan értékeket hangsúlyoznak, mint az értékek és a hagyománytisztelet, amelyek a politikának határt szabnak. Vajon mindez szükségszerűen a modernitás elutasításához vezet? Oakeshott a konzervatív gondolkodást inkább a plurális világ megőrzéseként értelmezi, amely a modernitásban jut csak igazán érvényre. A régi megőrzése és az új formálása, a tegnap és a holnap közötti közvetítés teszi Oakeshott írásait inspiráló forrássá mindazok számára, akik alternatívát keresnek a már jól ismert ideológiák mellett.

Előadónk: Prof. Dr. Oliver Lembcke, MCC Magyar-Német Intézet, vendégprofesszor

Prof. Dr. Oliver Lembcke a bochumi Ruhr Egyetem politológia professzora. 2004 és 2013 között a Hellmuth Loening Politikai Tudományok Központjának ügyvezető igazgatója volt, 2013 óta pedig az igazgatótanács tagja. 2008 óta Rolf Gröschnerrel együtt szerkeszti a Mohr Siebeck kiadó POLITIKA sorozatát. Emellett professzori állást töltött be a lipcsei és a jénai egyetemen, valamint a hamburgi Helmut Schmidt Egyetemen, továbbá vendégprofesszorként oktatott a Trieri Egyetemen, az Erfurti Egyetemen, a Kieli Egyetemen és a Ludwigsburgi Pedagógiai Egyetemen is. Lembcke fő kutatási területei közé tartozik a demokráciaelmélet, a bírói kormányzás és az alkotmányosság eszmetörténete.

Helyszín:

MCC nyíregyházi képzési központ

(4400 Nyíregyháza, Kálvin tér 4-5.)

Időpont:

2023. szeptember 11. (hétfő) – 17:00

Az eseményhez szinkrontolmácsolást biztosítanak.

Az eseményen történő részvétel ingyenes, azonban minden esetben regisztrációhoz kötött.

Regisztráció itt: https://feliratkozas.mcc.hu/hu/form/konzervativnak-lenni-egy-modern-

Facebook esemény: https://fb.me/e/3HG8sGlXw