A kommunizmus áldozatai előtt hajtottak fejet
Nyíregyházán a város több pontján is tartottak megemlékezést a kommunizmus áldozatainak emléknapján. A Szarvas utcai emlékműnél dr. Kovács Ferenc polgármester mondott beszédet.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja alkalmából a Szarvas utcán négy évvel ezelőtt felállított Kommunista Diktatúra Áldozatainak Emlékművénél is fejet hajtottak az áldozatok előtt. Az internálásokról, bebörtönzésekről, kivégzésekről ma napig csak hozzávetőleges adatokat ismerünk. Nyíregyházáról 2300 civil férfit hurcoltak el málenkij robotra, s a megyéből több mint 13 ezer főt deportáltak, az elhurcoltak egyharmada sosem térhetett haza.

– Ez a negyedik esztendő, hogy eljöhettünk ide az emlékműhöz, hogy az egykori MSZMP székház tövében emlékezzünk és emlékeztessünk – mondta dr. Kovács Ferenc Ferenc a megemlékezésen, majd így folytatta: – Ha felnézünk Nagy Lajos Imre szobrászművész sokatmondó alkotására, a látvány önmagáért beszél. Kifejezi mindazt, ami jellemezte azt a korszakot. De sokkal többet is kifejez. Azt, hogy városunk és megyénk közössége nem felejt. Kifejezi, hogy az elkövetett bűnöket nem lehet semmissé tenni. Azt is kifejezi, hogy oly sokáig volt ez a nép gúzsba kötve, hogy soha többet nem fogja hagyni és tűrni, hogy hasonló megtörténhessen.

További képekért kattintson a fotóra!

A megemlékezésen két költemény is elhangzott Laklóth Aladár színművész előadásában, majd a jelenlévők koszorúkat és virágokat helyeztek el az emlékműnél.

Zadubenszki Norbert

(Fotó: Szarka Lajos)