A Komáromi kisleány mindenkit levett a lábáról

Már a mézes-diós tészta alap, valamint a körte és a csokoládé is képes lenne önmagában kényeztetni az ízlelőbimbókat, de ha ehhez még gyömbér és vaníliás krém is társul, az igazi mennyország az édességek kedvelőinek. Erre képes a Komáromi kisleány is, aminek már a látványától garantáltan elolvad mindenki... (Megjelent a Nyíregyházi Napló augusztus 10-ei számában.)


A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete immár tizenkettedik alkalommal hirdette meg a „Magyarország Tortája” pályázatot az augusztus 20-ai nemzeti ünnepünk, államalapító Szent István ünnepe, Magyarország szimbolikus születésnapja köszöntésére. A szakmai zsűri háromfordulós értékelés után hirdette ki a győztest. A Komáromi kisleány lett idén Magyarország tortája, Magyarország cukormentes tortájának pedig a Három kívánság nevű tortát választották. A különleges kreációkat augusztus 18-ától, szombattól kóstolhatja majd meg először a nagyközönség. Ezt követően az ország számos cukrászdája árusítja majd, így Nyíregyházán is kaphatók lesznek.

Új, kreatív ötleteket vártak

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete minden évben új, kreatív ötleteket vár, olyanokat, amelyek megvalósításához már modern technológiai eljárásra is szükség van.

– tájékoztatta szerkesztőségünket Görömbei Sándorné cukrászmester, aki hozzátette, mindezek mellett elsődleges, hogy az ország tortájában – ami idén a Komáromi kisleány lett – domináljon a magyaros ízvilág is.

Kilenc komponensből áll

A Komáromi kisleányt a komáromi Jánoska Cukrászda cukrásza, Sztaracsek Ádám készítette. A torta enyhén gyömbéres, vilmos körte ízesítésű, tésztája pedig egy ropogós mézes-diós tészta alap. Körte, csokoládé, vaníliás krém, fahéj és gyömbér van benne. Összesen 9 komponensből állítható össze. Emellett a cukormentes változatot is bejelentették. A győztes a Három kívánság nevet viselő torta lett. A finomság sem hozzáadott cukrot, sem pedig lisztet nem tartalmaz, így a cukorbetegek és a gluténérzékenyek is fogyaszthatják. A három legfontosabb összetevője a chiamagos-diós mandulapiskóta, a meggy és a darabos túró. Érdemes kiemelni, hogy a meggytöltelék mirelit gyümölcsből készül, ugyanis csak ez képes visszaadni a meggy eredeti ízét.

– magyarázta a cukrászmester.

Még mindig kelendő az Őrség zöld aranya

Tavaly a Balatoni habos mogyorós és a Pöttyös Panni vitte el az első díjat, de a korábbi évek győztesei sem tűntek el a cukrászdák süteményestálcáiról. Még mindig keresik az ínyencek az Őrség zöld aranyát, a Szabolcsi almás máktortát és – többek között – a kecskeméti barackos-köleses országtortát is. A szervezők bíznak benne, hogy a Komáromi kisleány is hosszú évekig elvarázsolja majd az édesszájúakat.

 

Bruszel Dóra