A KLIK-hez kerül az Apáczai

– Ezt a többoldalas, indoklással ellátott levelet kaptuk... – az Emberi Erőforrások Minisztériumától múlt hét végén kapott levelet tartotta a kezében Andó Károly. Az igazgató elmondta, ez alapján az Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola augusztus végétől nem a Nyíregyházi Főiskolához, hanem a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz tartozik. Az igazgató hozzáfűzte, a döntés szerint az intézmény az Erdő sori épületben marad, önálló lesz. Minden nevelőnek, pedagógiai munkát segítőnek és technikai dolgozónak megmarad a munkahelye, és az iskola garanciákat is kap a szaktárcától a magas szintű munka végzéséhez. Az Apáczai beiskolázási körzete pedig a város, illetve az agglomerációja lesz.

– A főiskola fenntartása megszűnik augusztus 31-ével, így mint gyakorló iskola ez a jelző kikerül a nevünkből, tehát Apáczai Csere János Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolaként folytatjuk tovább oktató-, nevelőmunkánkat – tette hozzá az igazgató.

Andó Károly a helyettes államtitkárra, Maruzsa Zoltánra hivatkozva elmondta, a szaktárca azt szeretné, ha az iskola továbbra is közelebbi viszonyban maradna nevelési, oktatási területen a főiskolával. Ehhez azt várják, hogy az Apáczai egy megállapodástervezetet készítsen elő, amely alapján az iskola módszertani központja lehetne a felsőoktatási intézménynek, és fogadhatná a tanár szakos hallgatókat.

Z. Pintye Zsolt