A kémények biztonságáért

A kötelező lakossági sormunka ingyenes, az azon túli ellenőrzésekért azonban fizetni kell. Azt hogy milyen gyakran érkezik a kéményseprő nem a fűtési szezon, hanem a használt tüzelő-fűtőberendezés határozza meg.

A kötelező és ingyenes lakossági sormunka magában foglalja a kémény és az összekötő elem ellenőrzését, tisztítását, a levegő-utánpótlás ellenőrzését és az ezt befolyásoló műszaki berendezések okozta hatások vizsgálatát, továbbá az égéstermék paramétereinek vizsgálatát, illetve ahol elő van írva, ott a szén-monoxid-érzékelő működőképességének ellenőrzését is.

 

Mivel fűtesz?

 

Az ellenőrzés nem a fűtési szezontól, hanem a használt tüzelő-fűtőberendezéstől függ.

– Az, hogy milyen gyakran érkezik valakihez a kéményseprő, nem attól függ, hogy van-e fűtési időszak, hanem hogy az adott háztartásban milyen tüzelő- fűtőberendezést használnak. Gázüzemű, illetve zárt égésterű tüzelőeszköz esetén kétévente, vegyes tüzelésű, illetve nyílt égésterű kazánok esetében pedig évente érkezik a kéményseprő. Minden esetben értesítést küld 15 nappal az ellenőrzés előtt – hangsúlyozta Dóka Imre, a Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzoltó főhadnagya.

 

Ingyenes

 

Ha a kéményseprő az értesítésben megadott időpontban nem találja otthon a kéménytulajdonost, újabb időpontról hagy értesítést. Ha a sormunkát a kéményseprő a második időpontban sem tudja elvégezni, akkor a kéménytulajdonosnak 30 napon belül egyeztetnie kell egy új, közös időpontot, amikor elvégezhető a sormunka. A harmadik, közösen egyeztetett időpontban elvégzett munkáért már ki kell fizetni a kiszállási díjat, körülbelül 500 forintot, de nem készpénzben, hanem csekken, vagy átutalással. A sormunkába nem tartozó tevékenységekért azonban fizetni kell. A kéménysepréssel kapcsolatos információk elérhetők a kemenysepres.katasztrofavedelem.hu weboldalon.

Piszár Tünde

(Fotó: internet)