A kategóriájában Európa legjobb állatkertje

Anthony Sheridan, független angol állatkerti elemző alapítványa idén is közzétette állatkerti minősítési rangsorát. Európa több mint 100 állatkertjét három csoportba, az 500 ezer látogatószám alatti, az 500 ezer feletti és az 1 millió látogató feletti kategóriákba sorolva 40 szempont alapján minősítette. Ez alapján kapott a Nyíregyházi Állatpark rangos elismerést.

 

KÉT DÁN ÁLLATKERTTEL EGYÜTT A LEGJOBB A NYÍREGYHÁZI

 

A pontozásnál figyelembe vették többek között az állatkertek tisztaságát, azt, hogy az intézmények mekkora gyűjteménnyel és milyen különleges állatokkal rendelkeznek, milyenek a tájékoztató táblák, az oktatói program és a marketingmunka, de kérdőívekkel a látogatókat is megkérdezték, mennyire elégedettek. A minősítés alapján a Nyíregyházi Állatpark kategóriájában két dánnal, az Aalborg és az Odense Zoo-val együtt az első helyen végzett. Nyíregyháza polgármestere azt mondta: a minősítés az állatpark és a város számára is nagy sikert jelent.

– Ez egy óriási elismerés, amit a következő időszakban a turisztikai marketingünkbe be kell építeni – mondta dr. Kovács Ferenc. – Már azt nagy eredménynek tartom, ha egy állatkertet minősítenek, már ahhoz kell egy színvonal. Az pedig, hogy két dán állatkerttel együtt a legjobb európai a mi állatparkunk, óriási eredmény.

 

NEVES ÁLLATKERTEKET ELŐZÖTT MEG A NYÍREGYHÁZI PARK

 

A Nyíregyházi Állatparkban évente átlagosan 450 ezer látogató fordul meg. 250 ezer vendég belföldi, 200 ezren pedig külföldről érkeznek, elsősorban Szlovákiából, de jönnek turisták Romániából, Ukrajnából és Lengyelországból is. A most nyilvánosságra hozott minősítés alapján a sóstói kert maga mögé utasította többek között a pilseni, a belfasti, az athéni, a dortmundi, a salzburgi, a zágrábi és a krakkói állatkertet, a magyar intézmények közül pedig a szegedit, amely a kategória 26. helyére került, és a veszprémit, amely a csoportban a 33. helyen végzett.

 

A SIKER TITKA A SÓSTÓI PARK MILIŐJE

 

A Nyíregyházi Állatpark igazgatója szerint a siker egyrészt abban rejlik, hogy minden dolgozó nemcsak munkájának, hanem szívügyének is tekinti azt, hogy eredményes legyen az állatkert, másrészt abban, hogy csodálatos a park miliője.

[REKLAM]

– Sóstó maga egy ékszerdoboz, egy csoda, és azon belül mi egy különleges, élő erdőben vagyunk – mondta Gajdos László igazgató. – Nagyon szeretjük természetes közegében megmutatni az állatokat, egyre inkább kinyitjuk a rácsokat. Az új állatbemutatónk, a tavaszra elkészülő Andok világa is éppen ezt célozza: a fákon kifeszített függőhidakon lehet majd nézni az állatokat, hogy ne egy zárt térben, hanem mindenki szabadon érezze magát.

 

EURÓPÁBAN EGYEDÜLÁLLÓ LÁTVÁNYOSSÁGOT TERVEZNEK

 

A Nyíregyházi Állatparkban további fejlesztéseket terveznek. Az elképzelések között szerepel egy olyan látványosság létrehozása, amely Európában egyedülálló.

– Mint minden cégvezetőtől, a Nyíregyházi Állatpark igazgatójától is kértem erre a ciklusra is egy fejlesztési elképzelést, abban szerepel egy olyan attrakció, ami még sehol nincs Európában – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester. – Ez egy elég költséges beruházást igényel, de remélem, hogy meg tudjuk majd valósítani. Rövidesen kiderül, hogy a következő öt évben kivitelezhető-e.

A Nyíregyházi Állatpark az Anthony Sheridan alapítványa által kiadott elismerésről szóló oklevelet az Andok világa ünnepélyes avatásán, 2016 tavaszán veheti át.

F. A.

(Fotó: Trifonov Éva)