A járványveszély miatt szigorodnak a szülés feltételei a Jósa András Oktatókórházban

Magyarországon megyénk rendelkezik az egyik legmagasabb születésszámmal. A veszélyhelyzet azonban a szülés biztonságos levezetését is érinti, olyan szigorú szabályok bevezetésével, melyekkel a kismamát, a születendő gyermeket és az egészségügyi személyzetet is óvni kívánják. (Megjelent a Nyíregyházi Napló március 20-ai számában.)

Dr. Pap Károly, a Jósa András Oktatókórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztálya osztályvezető főorvosának ajánlása szerint jelenleg nincsenek meg azok a feltételek, amelyek lehetővé tennék, hogy biztonságosan együtt lehessen az apa a kismamával a szülés alatt és utána.

Ha a várandós anyukánál beindul a méhtevékenység, elfolyik a magzatvíz, vagy a szülés beindulásának egyéb jeleit tapasztalja a kismama, akkor keresse fel a Szülészeti Sürgősségi Ambulanciát (szülészet épülete fszt., hátsó bejárat). Arra kérik azonban a kísérőt, hogy a váróteremben lehetőség szerint ne tartózkodjon a kismama mellett, ezzel is csökkentve a várakozók számát. A szigorú szakmai szempontokat figyelembe véve a szakmai vezetés jelenleg nem támogatja a hozzátartozó jelenlétét a szülésnél, ugyanis a most zajló átépítések sem teszik lehetővé a biztonságos együttlétet. A Szülészeti Osztály áttért a korai hazabocsátásra, mely a jelenlegi jogszabályoknak megfelelően 72 óra eltelte és panaszmentesség esetén történhet. Addig a telefonos kapcsolattartást javasolják.

Dr. Pap Károly osztályvezető főorvos továbbra is támogatja a szülést követően az újszülött és az édesanya közvetlen kontaktusát, az édesapa is találkozhat az újszülöttel, de ez az idő most lerövidül. A hozzátartozó tartós jelenlétét nem tudják biztosítani a járvány ideje alatt. A szakma jelenlegi tudása szerint a kismama és az újszülött sem védett a koronavírus ellen.

A hozzátartozó természetesen küldhet csomagot a kismamának, ennek lehetőségét is megszervezték, ebben a személyzet és a biztonsági szolgálat is segít.