A járvány összes hulláma hatással volt az ingatlanpiacra
Fotó: illusztráció

Bár már néhány hónappal ezelőtt is úgy tűnt, hogy az ingatlanok ára elérte a csúcsot, az elemzők szerint ez még mindig nem a tetőpont volt, a következő hónapokra további növekedést prognosztizáltak mind az árak, mind a tranzakciószámok tekintetében. Nyíregyházán a belvárosi lakások a legkeresettebbek, de Örökösföld is a népszerűbbek között van.

A járvány összes hulláma hatással volt az ingatlanpiacra, de jelentősebb megtorpanásról nem beszélhetünk – foglalta össze az elmúlt időszak eredményeit Sereginé Jánvári Enikő, az Otthon Centrum arany fokozatú otthonszakértője.

Szeptemberben még csökkenés volt tapasztalható

2020 szeptemberében, a második hullám árcsökkenést hozott minden típusú ingatlan esetében: az előző három hónaphoz képest a szeptemberi árak 10 százalékkal voltak alacsonyabbak a társasházi lakásoknál, míg a családi házaknál nagyságrendileg 4-5 százalék csökkenést tapasztalhattunk.

Rekordforgalommal zártak

A 2021-es év viszont jelentős emelkedéssel indult, mind a tranzakciószámokat (adásvételeket), mind a fajlagos négyzetméterárakat tekintve.

Az OC elemzőitől kapott legfrissebb adatok szerint májusban ingatlantípusonként az átlagos négyzetméterárak a következők voltak:

– társasházi téglalakás: 334 000 Ft/m2,

– panellakás: 315 000 Ft/m2,

– családi ház: 237 000 Ft/m2.

Átlagosan 10 százalék körüli emelkedés volt a lakások eladási árában, míg a családi házak esetében ez nagyságrendileg 18 százalékra tehető az előző év azonos időszakához képest.

Az első negyedévet rekordforgalommal zárta az Otthon Centrum, az adásvételek száma 40 százalékkal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest. Ez a növekedési tendencia folytatódott a második negyedévben is, mindezek mellett pedig az árak is emelkedtek.

– A vírushelyzet kedvezően hatott a Nyíregyháza környéki kisebb települések ingatlanforgalmára is. A kedvező kormányzati intézkedések és a bezártság egyre több családot késztet arra, hogy kisebb településen vásároljanak családi házat, a városi árak töredékéért.

Továbbra is a belvárosi lakások a legkeresettebbek, de Örökösföld sincs igazán lemaradva a belvárosi lakások mögött – magyarázta az ingatlanszakértő.

Népszerű a belváros

A különböző területek közötti árkülönbségek természetesen kompromisszumra késztetik a vásárlókat. Jósavá­rosban vagy az Érkertben ugyanazért az árért nagyobb, többszobás lakást lehet vásárolni, mint például a belvárosban. Családi házakat tekintve Borbánya a sláger az irodához bejelentkező keresők körében.