A járvány miatt nehéz helyzetbe kerültek megsegítésére tesz javaslatot a Szövetségben

A járványidőszakban sok javaslattal élt a Szövetségben Nyíregyházáért frakciója, amiket a városvezetés be is fogadott – mondta egy csütörtöki sajtótájékoztatón Jeszenszki András, majd hozzátette, a vírushelyzetnek sok későbbi gazdasági, szociális következménye lehet, így fontosnak tartják, hogy erre felkészült legyen az önkormányzat. 

Ezért frakciójuk szociális bizottsági tagjainak javaslatára előterjesztéssel élnek, amit a jövő csütörtöki közgyűlésre nyújtanak be. Smidt Ferenc hozzátette, segíteni kell azokat, akik egyéni hibájukon kívül vesztették el a munkájukat vagy csökkent a jövedelmük az elmúlt időszakban. Dr. Ujhelyi János azt mondta, örvendetes, hogy az ország jól vizsgázott a veszélyhelyzet kezelésében, de orvosként hangsúlyozta, még semminek sincs vége, így helyes a kormányzat döntése, hogy éber marad, s ha a helyzet úgy kívánja, újabb intézkedéseket hoz a járvány elszabadulása ellen. Javaslatuk szerint a koronavírus járvány okozta súlyos szociális helyzetbe került lakosok megsegítésével egészülne ki a szociális támogató rendszer, ez egy új elem lenne a települési támogatási kategóriában, amire szerintük plusz forrás pillanatnyilag nem kellene. Másrészt szeretnék, ha a város által önként vállaltan támogatott RÉS Közalapítvány működését a gazdasági társaságok, vállalkozások is támogathatnák, amely így hatékonyan tudna segíteni a rászorulóknak.

Dr. Ujhelyi János, a Szövetségben Nyíregyházáért képviselője kiemelte:

„Az Önkormányzat nincs abban a helyzetben, hogy korlátlanul biztosítson minden igényt, annak ellenére, hogy megtette a magáét a 70 éven felüliek ellátása, a gyerekétkeztetés, meg sok minden más vonatkozásában. De biztos vagyok benne, hogy a civil szféra, a tehetősebb gazdasági szakemberek, vállalkozások, vállalatok megteszik azt, hogy ha lehetőségük van egy bizonyos számlára befizetni összegeket, és tudják azt, hogy ezek jó helyre kerültek, akkor ezt ezután is megteszik."