A járt utat kell feladni – Teszteltük a nyíregyházi nyugati elkerülőt

Március közepén a Nyíregyházi Televízió stábja letesztelte, hogy Budapest felől, az autópályától a stadionig melyik a legrövidebb és leggyorsabb összeköttetés. Már tavasszal világossá vált, a nyugati elkerülő első 2,5 kilométeres szakaszát használva is gyorsabban és rövidebben lehet eljutni a Sóstói útra, mintha a Rozsréti csomópont felől, a Debreceni úton és a Nagykörúton hajtanánk végig. A múlt hét óta a nyugati elkerülő egy újabb 4 kilométeres szakaszát is átadták, így közvetlen összeköttetés jött létre a Kálmánházi és a Tiszavasvári út között. Most azt mértük le, érdemes-e ezt az új szakaszt használni, ha valakinek a város nyugati vagy északi részén van elintéznivalója.

 

Az új autópálya-lehajtótól indultunk

 

Az M3-as tavaly átadott csomópontjától indulva vizsgáltuk meg, hogy időben és távolságban mit jelent az autósoknak, hogyha Budapestről érkezve a stadionig hajtanak. Ahogy lejöttünk az autópályáról, sebtiben egy útvonaltervet is készítettünk egy okostelefon segítségével. Az egyik legnépszerűbb navigációs szoftver azt tanácsolta – lévén, hogy még a nyugati elkerülő új szakasza nincs benne az adatbázisában –, hogy maradjunk a sztrádán. Rozsrétnél kanyarodjunk a 4-es főútra, és hajtsunk a Nagykörútig! Majd ezen autókázva érjük el a Kossuth utca–Sóstói út kereszteződését, és ott forduljunk jobbra! Ez a szoftver szerint 18 kilométer és 27 perc lesz.

 

Mi maradtunk a nyugati elkerülőn

 

Múlt hét óta egy újabb 4,5 kilométeres szakasszal gyarapodott a nyugati elkerülő. A Kálmánházi körforgalmat elhagyva, most már egészen a Tiszavasvári útig lehet rajta eljutni. A szépen kialakított út az ősrégi bokortanyák között kanyarog. Bal oldalon egyszer csak feltűnnek a LEGO gyár impozáns és lenyűgözően nagy, egybefüggő üzemcsarnokai. Itt derül ki, milyen hatalmas is a DUPLO világ. Összesen 122 ezer négyzetmétert foglalnak el az épületek, és naponta 60–70 millió legókocka készül itt el.

 

Építkezések lassíthatják a forgalmat a Tiszavasvári úton

 

A Tiszavasvári út mentén jelenleg bicikliút épül. A LEGO kereszteződését pedig körforgalommá alakítják. A menetidőnket ezek a munkálatok ugyan nem befolyásolták, de ezen a szakaszon egyelőre bármikor torlódásra, várakozásra kell készülni. Ha ezek a fejlesztések elkészülnek, akkor már fennakadások nélkül, gyorsan lehet majd az autópályát vagy éppen a belvárost elérni.

 

Negyedórát spóroltunk

 

Az M3-as csomópontjától a nyugati elkerülő új szakaszát használva, majd a Tiszavasvári úton és a Nagykörúton közlekedve jutottunk el a stadionig. Kora délután a forgalom átlagosnak volt mondható. Negyedóra sem kellett hozzá és már a stadion parkolójában álltunk. A kocsi szerint 11,8 kilométert autóztunk a célunkig. A teszt során egyértelművé vált, hogy akik a város nyugati vagy északi részén élnek és a főváros felé tartanak, vagy éppen Budapest felől jönnek, azoknak ezt érdemes választani. Gyorsabb, rövidebb és persze kényelmesebb is erre a közlekedés.

Z. Pintye Zsolt