A huszártábornok kardja és szíve

Európa demográfiai válságairól, a migráció mélyebb okairól nemzetközi ismertségű demográfus, Demény Pál akadémikus elemzését közli a megyei önkormányzat folyóirata. Ratkó Józsefre két tanulmányban emlékezik a Szemle abból az alkalomból, hogy a költő nyolcvan éve született. Jánosi Zoltán irodalomtörténész a paraszt és a magyar vidék ábrázolását kereste a költő műveiben. Babosi László könyvtáros Végh Antal és Ratkó József együttműködését vette nagyító alá az 1968-as „Állóvíz” szociográfia létrejöttében, valamint az azt követő irodalmi és politikai hullámverésben.

A nyíregyházi Krúdy Gyula Art Mozi programját elemzi egy szerzőpáros a digitális technológia elterjedésének tükrében. A zenekedvelők számára különlegesség Szabó Sándor gitárművész írása, amelyben a magyar jazzlegendára, Szabados György zongoraművészre emlékezik.

A Helytörténet rovatban többek között megismerkedhetünk Kölcsey Kálmánnal, a Parainesis címzettjével, egykor Csekén gazdálkodó földbirtokossal, valamint vitéz Dienes Oehm Tivadar huszártábornokkal.

Új verseket, jó novellát is kínál a folyóirat, amely költemények, fényképek révén Kárpátaljára is kitekint.