Nyíregyházán rendezik meg a honismereti mozgalom legnagyobb találkozóját!

A Honismereti Akadémia a honismereti mozgalom legnagyobb rendezvénye, amelynek nem először ad otthont Nyíregyháza. A '70-es évek elején az első két találkozót is városunkban tartották, majd 2003-ban is itt szervezték meg az Akadémiát.

Július 7-én érkeznek Nyíregyházára a regisztrált résztvevők, közel 200-an vesznek részt a rendezvényen. Aznap este jótékonysági bált tartanak az Evangélikus Kossuth Lajos Gimnáziumban, majd július 8-án reggel indítják el hivatalosan a Honismereti Akadémiát a Megyeháza dísztermében. Már a nyitóelőadás is a nemességről szól – mondta a programmal kapcsolatosan a szervező Honismereti Szövetség megyei elnöke, Bene János.

A korabeli források azt mutatják, hogy a reformkorban, tehát 1848 előtt Szabolcs vármegyében volt az országban az egyik legnagyobb létszámú nemesség. Úgy tippelték, - hiszen összeírásokat nem lehetett csinálni - hogy ebben a 4-500 ezer lelkes megyében majdnem 30 ezer fő volt a nemesség létszáma, tehát 'súlyában', erejében, akár választáson részvételében egy kiemelkedő rétege volt a szabolcsi társadalomnak. Én azért is örülök, hogy újra itt van az Akadémia, mert így van miről beszélnünk.

Július 9-én és 10-én plenáris- és szekcióülések keretében lesznek előadások a nemességről. A résztvevők hallhatnak többek között a nemesség épített örökségéről, az arisztokrata családok életmódjáról, a nemesség mindennapjairól. A Szövetség országos elnöke kiemelte, a Honismereti Akadémia nyitott, a fő helyszín a Kossuth Lajos Gimnázium lesz.

Debreczeni-Droppán Béla elnök azt mondta:

Mindenkit szeretettel várunk, mert a regisztrált résztvevőkön kívül tényleg mindenki számára nyitott az Akadémia. Ez egy egész hetes nagyrendezvény, szakmai továbbképzés lesz rengeteg érdekes előadással, országos és megyei előadókkal – idén a magyar nemesség történelmi szerepéről lesz szó.

A regisztrált résztvevők az előadásokon túl szakmai tanulmányutak keretében megnézik többek között a szabolcsi Mudrány-kúriát, a kállósemjéni Kállay-kúriát, valamint a térség több múzeumába is ellátogatnak majd.