A Himnusz születésnapja

A Szabolcsi Szimfonikus Zenekar közreműködésével csendült fel a Himnusz a kulturális központ hangversenytermében. A dallam születését, amely valamennyi nemzeti ünnepünkön, ballagáson, sporteseményen megszólal, 1989 óta minden esztendő január 22-én ünnepli a magyarság. A kézirat tanúsága szerint ugyanis 1823-ban Szatmárcsekén ezen a napon fejezte be Kölcsey Ferenc a magyar nemzet nagy művét.

További képekért kattintson a fotóra! 

– A magyar kultúra egész életünket végigkíséri, a bölcsőtől a sírig velünk van. Valamennyi eleme a prózától a zenén át a táncig hozzánk tartozik. Éppen ezért fontos, hogy őseink tiszteletére és az utókor számára őrizzük, és ha kell, megvédjük – hangsúlyozta ünnepi beszédében dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere.

 

Díj Nyíregyháza kultúrájáért

 

Az ünnepségen „Nyíregyháza Város Kultúrájáért” Katona Béla-díjjal tüntették ki Kazár Pált, a Móricz Zsigmond Színház zenei vezetőjét. A nyíregyházi zenei élet egyik meghatározó egyénisége megdöbbenve, egyben meghatódva fogadta az elismerést.

 

„JELEN-LEVŐK”

 

Az ünnepi program részeként „Magyar Virtus” címmel lépett színpadra az Igrice Néptáncegyüttes, de a Szabolcsi Szimfonikus Zenekar előadása is kiérdemelte a nézők elismerését. Az esemény kísérőrendezvényeként a Városi Galériában a megyeszékhely képző-, ipar- és fotóművészeinek csoportos tárlata nyílt „JELEN-LEVŐK” címmel. A kiállítás február 20-áig, naponta 9 és 17 óra között tekinthető meg.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)