A hétvégi házak védelmében

A téli időszakban kevesebbet, vagy egyáltalán nem látogatják a tulajdonosok a hétvégi telkeket, házakat, a hideg, havas időben senki nem szívesen mozdul ki otthonról. Ezt a kínálkozó lehetőséget használhatják ki a betörők, akiknek a hosszú ideje nem látogatott ingatlan szemet szúrhat. Ha megbizonyosodnak arról, hogy a ház hosszabb ideig üres, az elhagyatottságot kihasználva az épületben lévő összes értéket elvihetik, sőt, az is előfordulhat, hogy a feltört hétvégi házakban néhány napig meghúzzák magukat.

Hogy ne történjen bűncselekmény, a rendőrség óvatosságra inti a hétvégi házak tulajdonosait. Azt tanácsolják, hogy folyamatosan ellenőrizzék, nem járt-e illetéktelen személy ingatlanjaikban, illetve annak környékén. Célravezető lehet, ha a szomszédos telkek tulajdonosai összefognak és felváltva ellenőrzik a területet. Az illetéktelen behatolók ellen ajánlott a mechanikai védelem, az ajtókat, ablakokat célszerű biztonsági ráccsal ellátni, és érdemes riasztót is felszerelni.

A betörések megelőzéséért az ingatlantulajdonosok felvehetik a kapcsolatot a polgárőrökkel is, akik szívesen segítenek abban, hogy a tavaszt ne az ellopott értékek pótlásával kelljen kezdeni.
A rendőrség arra kéri a hétvégi házak környékén lakókat, vagy arra járókat, hogy amennyiben idegen személyeket látnak a nyaralók környékén, igyekezzenek megfigyelni és megjegyezni a gyanús személyek személyleírását és ruházatát, valamint az általuk használt járművek típusát, és lehetőség szerint rendszámát. Szükség esetén értesítsék a rendőrséget a 107-es vagy 112-es segélyhívó számon.