A hétvége a családokról szól

Május utolsó hétvégéje a kikapcsolódásról szól Nyíregyházán. 28-án, szombaton kezdődnek az események a 30. Pulyabállal, amely ebben az évben már nemzetközi megmérettetés lesz. A 3. országos versenyben összesen 33 csoport 750 táncosa lép a Váci Mihály Kulturális Központ színpadára, majd déltől a Kossuth tér járókelőinek mutatják meg tehetségüket. A hagyományőrző programok után este a város legjelentősebb táncegyüttesei, a Nyírség, a Szabolcs és a Nyíregyházi Művészeti Szakközépiskola tanulói a Magyar Táncművészeti Főiskola növendékeivel adnak közös gálaműsort. Szintén szombaton a múzeumban a Régészet Napját ünneplik, illetve kerékpáros túrát is szerveznek Sóstóra.

 

A vasárnap a gyerekeké

 

Vasárnap szintén a gyerekek lesznek a középpontban, hiszen 1931-től ünnepeljük Magyarországon a legkisebbeket – 1950-től május utolsó vasárnapján. Ezen a napon 9 órától várják a kicsiket a Jósa András Múzeumba, ahol saját játékaikból rendezhetnek alkalmi tárlatot. Mindezek mellett a családok múzeumi felfedezőn vehetnek részt és megtekinthetik a játékfegyverekből álló kiállítást. A legkisebbek interaktív mesedélelőttön szórakozhatnak és meghallgathatják a Gombóc Együttes koncertjét. Aki kedvet kapott, bepillantást nyerhet múzeumi szakmákba és hagyományőrző foglalkozásokon bővítheti tudását.

[REKLAM]

Dr. Ulrich Attila alpolgármester azt mondta, a gyerekek a legfontosabbak az ember életében. Az ő szórakozásuk, az ő jókedvük érdekében több helyszínen várják a fiatalokat programok. Hozzátette, az események nagy része nem csupán a gyerekeknek, hanem az őket kísérő felnőtteknek is szólnak. Programok vasárnap a Sóstói Múzeumfaluban is várják a családokat. 11 órától fellép Hoksz Attila, a Fölszállott a páva című verseny közönségdíjasa, a legkisebbeket pedig bábelőadás várja. A skanzen közönsége részt vehet Szakács Erzsébet keramikus és Boncsér Árpád szobrász kiállításmegnyitóján, délután pedig a Mandala Dalszínház szórakoztatja a közönséget. A nap során bemutatkoznak a Nyíregyházi Méhészek Egyesületének tagjai. Látványkaptárban mutatják be a szorgos méhek titokzatos életét, a legbátrabbak pedig kipróbálhatják a pergetést is. Események nem csupán a múzeumfaluban, hanem a Pálinkaházban is lesznek. Ott az Andokban élő gyerekek mindennapjaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Vasárnap 15 órakor kezdődnek a Kossuth téri Gyermeknapi programok. Lesz zumba, divatshow, táncbemutató és cukorágyú is fogadja a kicsiket. 21 óra 30 perckor pedig Nyíregyháza is csatlakozik az Ezer lámpás éjszakája című országos eseményhez, amikor világító lufikat engednek a magasba az eltűnt gyermekek emlékére.

Mikita Eszter

(Fotó: MTI)