A héten ünnepeljük a házasság hetét
Nyíregyházán 2014-ben több mint 500 házasságot kötöttek. A szabolcsi megyeszékhelyen az elmúlt években nem változott a házasságkötések száma. A legnépszerűbbek évről évre a nyári időpontok, azokra érdemes akár egy évvel korábban is bejelentkezni.

Nyíregyházán 515 házasságkötést celebráltak 2014-ben. Az esküvők száma a szabolcsi megyeszékhelyen szinte évről évre ugyanannyi, az elmúlt öt évben számottevő változás nem történt. Idén eddig 19 házasság köttetett, és 240 pár jelentette be szándékát.

A NYÁRI SZOMBAT DÉLUTÁNOK A LEGNÉPSZERŰBBEK

A házasságkötési szándékot a kitűzött nap előtt már egy évvel korábban be lehet jelenteni, de a 30 napos várakozási idő kötelező.

[video]

A népszerű időpontokra érdemes időben feliratkozni. Dr. Szemán Sándor címzetes főjegyző a Nyíregyházi Televízió Híradójában elmondta: a legnépszerűbbek minden évben a nyári hónapok és a szombat délutáni, kora esti időpontok, ezért, akik ekkor szeretnének házasodni, azoknak érdemes az esküvő tervezett időpontja előtt akár egy évvel is bejelentkezni.

TÖBB HELYSZÍN IS VÁLASZTHATÓ AZ ESKÜVŐRE

Házasságot kötni Nyíregyházán a Zrínyi Ilona utcai házasságkötő teremben munkaidőben – a polgármesteri hivatal munkarendje szerint – díjmentesen lehet. Munkaidőn túl, illetve szombati napokon viszont fizetni kell, melynek költsége 8 ezer forint plusz áfa. Vasárnapi házasságkötésre nincs lehetőség. A városháza Krúdy-termében és a külső helyszínen kötendő házasság esetén plusz 50 ezer forint költséget kell kifizetni a házasulandóknak. A polgármesteri hivatal házasságkötő termében és a Krúdy-teremben a pár részére díjmentesen biztosítják a zeneszolgáltatást CD-ről, a poharat és tálcát a pezsgős koccintáshoz, a szelencét a gyűrűhúzáshoz, a gyertyagyújtáshoz a gyertyatartót. Házassági nevet többségben még mindig a nők választanak, a férfiak csupán évi 1-2 alkalommal. Gyakori a kettős névválasztás – a férj és a feleség születési nevének összekapcsolása –, ez is inkább a nők körében.