A Hazátlanok Berlinben - Kováts Judit harmadik Artisjus Irodalmi Díjas regénye
A Hazátlanok Berlinben - Kováts Judit harmadik Artisjus Irodalmi Díjas regénye

Kováts Judit harmadik, Hazátlanok című, Artisjus Irodalmi Díjas regénye tavaly ősszel jelent meg németül a bécsi Nischen Verlag gondozásában, Zádor Éva fordításában. A pandémia miatt azonban csak most sikerült a Heimatlost bemutatni német nyelvterületen, elsőként Berlinben.

A könyvbemutató főszervezője a Kelet-európai Német Kulturális Fórum volt, társszervezője a helyszínt is adó Collegium Hungaricum Berlin. A szeptember 16-i könyvbemutató a Kulturális Fórum idei, Irodalmi tájak Kelet-Európában című rendezvénysorozata keretében valósult meg.

Dr. Nagy Márta, a Collegium Hungaricum Berlin igazgatója és MinDirig a. D. Winfried Smaczny, a Kelet-európai Német Kulturális Fórum igazgatótanácsának elnöke (maga is hazájából elűzött család sarja) köszöntőjét követően Christiane Pöhlmann, (jobbról) a Frankfurter Allgemeine Zeitung kulturális újságírója, irodalomkritikus, mint moderátor, valamint Christina Kunze (balról) műfordító és tolmács közreműködésével folytatódott az est, Christiane Pöhlmann (aki a Frankfurter Allgemeine Zeitungban igen pozitív kritikát írt a Heimatlosról) többek között az íróvá válásról, a könyv születéséről és vezérmotívumairól, az oral history fontosságáról, az emlékezés és múltfeldolgozás nehézségeiről beszélgetett az íróval. A könyvbemutatót, melyen részt vett a Nischen Verlag két tulajdonosa, Lendvai Zsóka és Lendvai Pál is, kötetlen beszélgetés követte.