A haláltábor felszabadítására emlékeztek

Sínek, melyek a gázkamrákhoz vezetnek, szögesdrótok, melyek családokat szakítanak szét és lámpák, melyek sok arcot utoljára világítottak meg. Többek között ezek tűnnek fel Janics Attila fotóriporter és Madár Tibor operatőr fekete-fehér, Auschwitz–Birkenauban készült képein. Az utódoknak, leszármazottaknak mindez mementó, de még élnek olyanok is, akiknek az életük része volt. Markovics Gyula, az egyik túlélő gyerekként került Auschwitzba, ahol szinte az egész családját elveszítette: – A szüleim, anyukámnak 11 testvére maradt oda családostul, tehát nagyon nagy veszteség volt a családban. Mondhatom azt, hogy csak a testvérem jött vissza onnan.

[video]

Az A-9318 című kiállítást Sárosi György nyitotta meg a zsinagógában. A Nyíregyházi Zsidó Hitközség elnöke elmondta, 5 ezer helybéli és további 11 ezer környékbeli zsidót zsúfoltak össze a megyeszékhely gettójában, majd marhavagonokban szállították őket a haláltáborba. – Akit Nyíregyházáról, a megyéből és a környékről deportáltak, az mind Auschwitz–Birkenauba került, és túlnyomó többségüknek sajnos az volt a végállomás is, tehát soha nem tértek vissza.

További képekért kattintson a fotóra!

Janics Attila fotóriporter és Madár Tibor munkáit Szirbek István művészettörténész méltatta. A képsorozat a haláltábor felszabadításának 70. évfordulójára készült.

– Két évvel ezelőtt kísértem el egy nagyon kedves fotós barátomat Auschwitzba – mondta Janics Attila. – Neki az volt a kérése, hogy csináljak róla werkfotókat, hiszen ő kint, Kanadában csinált egy hasonló kiállítást. Miután onnan hazajöttünk, feltettem az oldalamra a képeket és ekkor keresett meg Csutkai Csaba, azzal az ötlettel, hogy kezdjünk az anyaggal valamit, és ennek nagyon jó apropója lesz a 70 éves jubileum.

Janics Attila hozzáfűzte, az elmúlt időszakban többször is járt a haláltáborban. A zsinagógában kiállított képi anyag többéves munka eredménye.

Z. Pintye Zsolt

Fotó: Máté János