A hajléktalanok hajlékot készítenek a Mikulásnak

Sikeresen pályázott a Belügyminisztérium által meghirdetett Országos Hajléktalan Közfoglalkoztatási Mintaprogramra a NYÍRVV Nonprofit Kft., melynek köszönhetően húsz fő – ebből 15 hajléktalan – munkába állhatott Nyíregyházán. Számukra 2016. március elsejétől 2017. február 28-áig állást biztosít a városüzemeltetés, öten pedig kisgépkezelői szakképesítést is szerezhetnek. Az egy év alatt elkészítenek 30 darab többcélú faházat – egyet építenek a Mikulásnak is –, valamint 10 meglévőt felújítanak. A program összköltsége több mint 45 millió forint.

„DOLGOZNI SZERETNÉK”

Csaba már több mint tíz éve hajléktalan. Régen pincérként dolgozott, aztán 12 évig biztonsági őr is volt, most pedig le van százalékolva. Azt mondja, sokat segít neki az, hogy részt vehet ebben a programban, hiszen dolgozik, bért és ebédet is kap. Itt egy évig lehet, de ő hosszabb távon is gondolkodik: szeretne utána is dolgozni.

„NORMÁLIS ÉLETET AKAROK”

– Nehéz az életünk, mert eddig nem tudtam elhelyezkedni – vette át a szót Attila. – Az átmeneti szállón lakok édesanyámmal. Édesapám is velünk él, de ő messze dolgozik. Volt, hogy elküldtem az önéletrajzomat cégekhez, de nem is válaszoltak rá. Ez egy éves program, ez is segít. Hogy mi a vágyam? Egy normális életet szeretnék, normális házat, saját lakást, és ebből a közegből, amiben most élek, mihamarabb kikerülni.

JÓZSEF: „A SZÁMLÁKAT KI KELL FIZETNI”

– Nekem van saját lakásom, családom, gyerekeim. És vannak számláim is, amiket ki kell fizetni. Egyik hónapról a másikra tengődök, minimális költségvetésből élünk. Nem tudok pénzt félretenni, 20 éve voltam legutóbb nyaralni. Szeretnék majd egyszer a régi munkahelyemre visszakerülni, de már ez is segítség, hogy itt dolgozhatok.

Takács Miklósné, a NYÍRVV Nonprofit Kft. közfoglalkoztatási csoport vezetője elmondta, szerződést kötöttek az Oltalom Szeretetszolgálattal is, akik vállalták, hogy ebédet biztosítanak a résztvevőknek, a siker érdekében pedig mentorálják is őket. A cél ugyanis az, hogy a városunkban élő hajléktalanokat visszavezessék a munkaerőpiacra, ehhez azonban az kell, hogy bent maradjanak a programban és ne hagyják abba azt.


(Szerző: Bruszel Dóra)