A gyakorlati vizsgák után írásbelik következnek a Szakképzési Centrum diákjainál
Fotó: Illusztráció

A gyakorlati vizsgák közben, május 25-től szervezték meg az írásbeli számonkérést a Nyíregyházi Szakképzési Centrum végzős diákjainak.

A Nyíregyházi Szakképzési Centrum 10 iskolájában, Nyíregyházán, illetve Tiszalökön és Tiszavasváriban 1600 diák ad számot szakmai tudásáról az idei vizsgaidőszakban május 4. és június 15. között.

Május 4-től június 15-ig szervezték meg a gyakorlati vizsgákat közel 80 szakmában a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakközépiskoláiban és szakgimnáziumaiban. Május 25-én pedig az írásbeli számonkérés kezdődött, mely öt napig tart. A vizsgákon maszk viselete kötelező, a gumikesztyű pedig megengedett. Kézfertőtlenítőt biztosítanak, és fertőtlenítik a termeket, biztosítják a légcserét. 6-7 diák dolgozik egy helyen, az eddigiektől több teremben, illetve hosszabb időre tervezték a vizsgákat. Könnyítések, engedmények nincsenek a szakmai vizsgákon.

„Arról kell számot adni, hogy a szakmának a fortélyait elsajátította bárki. De nagyon szigorúak a szabályok. Egyrészt a védőtávolság megtartására, másrészt pedig pl. a fodrászoknál szükség van arra, hogy modellekkel vizsgázzanak. Jelen esetben a modell csak és kizárólag a vizsgázóval egy háztartásban élő rokon lehet, illetve bizonyos feladatokat csak babafejeken végeztek el a vizsgázók. Itt is betartottuk, hogy 65. évét betöltött személy nem lehetett modellként sem jelen a vizsgákon. Ahol lehetett, ott eleve demonstrációs körülmények között szerveztük meg a vizsgákat. A pincérek is fel fognak szolgálni és a vizsgabizottság tagjai adják az utasításokat, akik jóval távolabb állnak a vizsgázóktól. Gyakorlatilag, mintha képzeletbeli vendégek lennének” – nyilatkozta Pivonka Szilvia, a Nyíregyházi Szakképzési Centrum szakmai főigazgató-helyettese.

Nem lesz hiányosság a későbbiekben – fogalmazott a szakmai főigazgató-helyettes –, az eddigi vizsgák meggyőzőek voltak. Az elmúlt időszakban főként online módon zajlott a gyakorlati képzés, majd kiscsoportokban a tanműhelyekben pótolták a hiányosságokat. A felmenő rendszerben, a 9. és 10. osztályos diákoknak lehetőséget adnak a gyakorlati ismeretek kiegészítésére az őszi időszakban.