A gépjárművezető-képzésre is hatással vannak a járvány megfékezésére tett intézkedések

A koronavírus-járvány a gazdaság és az oktatás egyre több területét érinti, amelyek közül talán az egyik legfrissebb a gépjárművezető-képzés leállása.

A koronavírus-járvány megfékezéséhez szükséges intézkedések miatt leállították a gépjárművezetők vizsgáztatását is. Az utolsó vizsganap március 18-án volt.

Böröcz Mátyás, a Magyar Autósiskolák Szövetségének elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta, egyre többen mondták vissza az órákat az utóbbi hetekben, napokban.

A vizsgák leállítása az autósiskolák oktatóira is jelentős hatással van. Magyarországon mintegy négyezer munkavállalót érint, akiknek körülbelül kilencven-kilencvenöt százaléka katás adózó. Az autósiskolák a fő vállalkozók, az oktatók pedig alvállalkozóként végzik tevékenységüket. Az országban mintegy száz-száztíz autósikola működik.

„Az oktatók csak a bevételből tartják fenn magukat, miközben a saját gépjárművűkkel végzik az oktatást, ebből következik, hogy ha leáll az oktatás, nincs bevételük” – mondta Böröcz.

Saját példáját említette, évente ötven B kategóriás vezetői engedélyt ad ki, és még ötvenen vannak általában, akik arra várnak, hogy a következő évben sorra kerüljenek. Szerinte a jelenlegi helyzet akár „két év munkájába is beleszól”.

Orosz János, a Magyar Autósiskolák Szövetségének tiszteletbeli elnöke, aki mintegy harminc évet töltött a pályán, elmondta, egészségügyi szempontból tökéletes intézkedésnek tartja a kormány rendeletét. Ugyanakkor rávilágított, hogy „komoly megélhetési gondot jelenthet a leállás nemcsak az oktatóknak, hiszen a magyar átlagnak nincs vagy csak kevés megtakarítása van”.

A távoktatásról elmondta, bár már régóta bevett gyakorlat náluk is, de nem ért vele egyet. Mint oktató megérti, segédeszközként elismeri, ugyanakkor csak az ismeretszint átadására tartja hasznosnak, közlekedésben való példás, szabálykövető magatartásra nem nevel.

Számára elengedhetetlen a személyes kapcsolat oktató és diák között. Megjegyezte, az elmúlt tíz év baleseti statisztikája növekedést mutat, mely nem abból adódik, hogy a gépjárművezetők ne tudnák a szabályokat, hanem egyszerű magatartási hibából.

„Pontosan tudjuk, hogy mit kellene csinálni, de nem tartjuk be. Amit tanulunk, ellentétes azzal, amit a forgalomban látunk. A példa és szabálykövető magatartás fontos minden területen. A különböző társadalmak évezredek alatt bebizonyították, hogy az idősebb generáció tapasztalatára szüksége van a közösségnek” – mondta.

A kormány által kihirdetett veszélyhelyzet idején nem csak az okmányok érvényessége nem jár le, hanem az autók műszaki vizsgáztatása sem kötelező. Ugyanakkor egyelőre még nem állt le a műszaki vizsgáztatás, van rá lehetőség, hogy az autókat bejelentse vizsgára, aki szeretné.

 

Forrás: hirado.hu