A gazdák otthona

Decemberben megalakult a tisztikar is: elnökül a gazdák körében nagy tiszteletnek örvendõ Paulusz Mártont, míg alelnökökké ifj. Henzsely Andrást és Szmolár Pált, pénztárossá pedig Márföldi Istvánt választották. Paulusz Márton évtizedeken át tagja volt a városi képviselõ-testületnek, a vármegye törvényhatóságának, 1922-ben a Tiszántúli Mezõgazdasági Kamara alelnöki tisztségének ellátásával bízták meg, míg 1925-ben a kormányzó kir. gazdasági tanácsossá nevezte ki.

A gazdákat összefogó és érdekeit is képviselõ szövetség 1908-ban a várostól kedvezményes áron, 8035 koronáért telket vásárolt a Szentmihályi (ma: Bethlen G.) utcában. A Gazdák Otthona elnevezésû, közösségi célokat is szolgáló épületet a Szuchy testvérek, József és János tervezték, valamint a felépítésük is az õ nevükhöz fûzõdik, mint ahogy akkoriban több nyíregyházi épületé is (például a Körte utcai óvoda, a Benczúr téri szabadkõmûves székház, a Kálvin téri Liptay-ház). Az építkezéshez 1908 õszén kezdtek hozzá és a következõ év tavaszán már át is adták rendeltetésének a tekintélyes megjelenésû, de szerényen díszített épületet.

Itt rendezte be a Gazdaszövetség a hivatalos helyiségeit, ahol például az év eleji cselédszerzõdtetések is történtek, de itt találtak méltó helyet a hétvégi közösségi összejöveteleiknek, valamint a báloknak, sõt nevezetes lakodalmak színhelyéül is szolgált. A tirpák gazdák Bethlen G. u. 24. sz. alatti otthona 1949-ben a Dolgozó Parasztok és Földmunkások Országos Szervezetének, majd az utód szakszervezeteknek a tulajdonába és kezelésébe került. Azóta mûködött itt mûvelõdési ház mozival, szálloda, ma pedig bérleményként egy szórakozóhelynek ad helyet.

A tirpák gazdák utódai a 2000-es évek elején mozgalmat indítottak a jogos tulajdonuk visszaszerzéséért, mindmáig hiába...

(Szerzõ: Ilyés Gábor helytörténész, www.emlekjelek.hu)