A fűtés lehet veszélyes

A távfűtéses lakásokban igény szerint már kérhető a fűtés, a hideg idő beálltával pedig egyre több egyéni megoldással rendelkező háztartásban is melegíteni kezdenek. A fűtési technológiától függetlenül, komoly veszélyt jelenthet a készülék nem rendeltetésszerű használata, a szabálytalan kivitelezés, illetve a műszaki felülvizsgálat vagy ellenőrzés elmulasztása. A szakemberek szerint még mindig nem késő a tüzelő-fűtőberendezéseket és az égéstermék-elvezető rendszereket ellenőriztetni. Ha valaki nem az előírásoknak megfelelően alkalmazza ezeket, komoly anyagi kárral és esetenként súlyos sérülésekkel járó tűzeseteket idézhet elő, vagy akár robbanás is veszélyeztetheti az ott élők testi épségét.

 

Hulladékot ne!

 

A kazánokban nem szabad például hulladékot égetni, mert nagyobb eséllyel rakódnak le káros anyagok a kéményekben. Az itt felhalmozódott kosztól gázok áramolhatnak vissza a lakásba. Ezek a veszélyforrások megfelelő használattal és kellő körültekintéssel teljes mértékben kiküszöbölhetőek. A fűtési szezonban még jobban oda kell figyelni a fűtőberendezésekre, hiszen előfordulhat az is, hogy visszajut az égéstermék. A zárt térbe kerülő gázok, így a szén-monoxid is alacsony koncentrációban komoly veszélyt jelenthet. A szakemberek azt tanácsolják, célszerű az emberi életet szén-monoxid-jelző készülékkel is védeni.

 

Életet menthet a jelzőberendezés!

 

Dóka Imre, tűzoltó főhadnagy a nyiregyhaza.hu olvasóinak azt tanácsolta, érdemes használni ezeket a szerkezeteket, hiszen nagy szükség van rájuk. Hozzátette, 2014-ben a Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság területén 13 esetben riasztották a tűzoltókat szén-monoxid-mérgezéshez. Ebben az esetben a legtöbb, amit tehetnek a bent lévők, ha még eszméletüknél vannak, hogy vagy ablakot nyitnak, vagy egyből a szabad levegőre távoznak, hiszen a rosszullét ilyenkor már egyre gyorsabban bekövetkezik ájulással, eszméletvesztéssel.

[REKLAM]

A kéménytüzek másik negatív velejárói a fűtési szezonnak. Ezeket is megelőzhetjük, ha az ellenőrzésre érkező kéményseprőket beengedjük. Ők a füstelvezetőknél az égéstermékek lerakódását nézik. A Nyíregyházi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság illetékességi területéhez tartozó 31 településre kéménytűzhöz 2014-ben 12-szer riasztották a tűzoltókat. Ezekben az esetekben főleg a vegyes tüzelésű kazánok okoztak problémát.

Mikita Eszter