A fűnek megtiltani nem lehet

A Városüzemeltetés sajtóreferense érdeklõdésünkre elmondta: jelenleg a Jósavárosban, a Malomkertben, az Érkertben, Örökösföldön, valamint a nagykörúton belüli kivezetõ utakon dolgoznak a társaság munkatársai. Kiemelten kezelik a turisztikailag látogatott városrészeket (Sóstó, Bujtos, belváros), és három géppel a külterületeken is dolgoznak.

 

Nem lehet mindenhol egyszerre

 

Szabó Edina hozzátette: a NYÍRVV 4 millió négyzetméteren folyamatosan végzi a fûkaszálási munkálatokat, s noha mindent megtesznek azért, hogy a város zöldfelületei ápoltak, gondozottak legyenek, de a több millió négyzetméter kezelése idõigényes. – Feladatainkat ütemezetten végezzük, sajnos azonban idõjárástól függõen mégis elõfordul, hogy a fû növekedése meghaladja a vágásfordulók gyakoriságát. Különösen a csapadékos, és meleg idõjárási körülmények kedveznek a fû növekedésének – mondta.

 

Nem csak nekik kell

 

A feladatokat folyamatosan végzik és minden városrészbe eljutnak, az esetlegesen magasabb fû miatti kellemetlenségért a lakosság türelmét kéri a társaság. Azokon a területeken, ahol a napközbeni forgalom nem teszi lehetõvé, ott a hajnali órákban végzik a fûnyírást, ezért a városlakók megértésére számítanak. Felhívják továbbá a nyíregyháziak figyelmét arra, hogy a közterület-fenntartásba be nem vont területeken, elsõsorban a családi házas övezetekben a fûnyírás lakossági feladat, ezért ezeken a helyszíneken gondoskodjanak a zöldfelületek ápolásáról.

 

Növénycsere a díszágyásokban

 

A városüzemeltetõ társaság munkatársai a fûnyírás mellett a tönkrement, elöregedett cserjéket és évelõ növényeket cserélik jelenleg a városi díszágyásokban. A Hõsök terén több mint 200 örökzöldet és évelõ növényeket telepítettek, az Október 23. téren egyebek mellett új rózsaágyást alakítottak ki. A munkálatok a Kelet Áruház elõtti területtel folytatódnak, ahol Nyíregyházán elsõ alkalommal egy különleges díszfû-összeállítás kerül. A többi virágágyásból a napokban szedik fel a tulipánhagymákat, s hamarosan elkezdõdik az egynyári virágok ültetése.

(Szerzõ: Tarczy Gyula)