A forradalom emléke a Szent Imrében

Az 1956-os forradalom és szabadságharcra emlékeztek a Szent Imre Katolikus Gimnázium, Általános Iskola, Kollégium, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola tanulói.

– Azért jók ezek a programok, mert emlékeztetik azokat, akiknek a szabadság természetes, akik nem éltek diktatúrában, hogy milyen érték van a birtokukban. Az 1956-os hősök életüket adták a szabadságért, ezt az utókornak meg kell becsülnie – mondta Kovács András Milán, az iskola egyik tanulója.

 

Ismerni a múltat, ez a jövő alapja

 

Az eseményre az intézmény határon túli testvér- és partneriskoláinak képviselőit is meghívták, így Munkácsról és Szatmárnémetiből is érkeztek diákok. Az ünnepi megemlékezés része annak a kétnapos projektnek, amelyet Nyíregyháza önkormányzata is támogat.

További képekért kattintson a fotóra!

Dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere hangsúlyozta, Nyíregyháza mindig is támogatta a határon túli magyar diákokat és ez így lesz a jövőben is. Az 1956-os események kapcsán kiemelte továbbá, hogy ezek a megemlékezések, a múlt tisztán látása rendkívül fontosak a jövő szempontjából.

 

Nemzetegyesítés

 

Az intézmény testvériskolai kapcsolatai Munkáccsal és Szatmárnémetivel egy évtizedes múltra nyúlnak vissza.

– Nagyon fontos, hogy a határon túli és az anyaországi magyar gyerekek tudása a történelemről közös legyen, ez is a határok feletti nemzetegyesítést szolgálja – mondta emlékező beszédében Megyesi Mária, a Szent Imre Katolikus Gimnázium igazgatója. A Szatmárnémetiből és Munkácsról érkezett diákok a projekt keretében az 1956-os eseményekhez kötődő koszorúzásokon vesznek rész, látogatást tesznek az állatparkban, valamint a főváros megismerésével zárják a programot.

Piszár Tünde

(Fotó: Szarka Lajos)