A forgalmi torlódások megszüntetésén is dolgozik a város, most Örökösföldön!

Sokan örültek, amikor évekkel ezelőtt a város felújította a Szalag utca és a 4-es számú főút között a Törzs utcát. A fejlesztéssel a 41-es és a 4-es főút összeköttetést kapott.


 

Ám a megnövekedett forgalom miatt az alsóbb rendű utcákról nehezebb a kikanyarodás a Törzs utcára, forgalmi torlódások alakulnak ki nap mint nap például a Semmelweis-Törzs utcai csomópontnál is.

A tervek arról szólnak és azt vizsgáltuk meg, hogy hogyan lehet egy olyan csomópontot kialakítani, ami ezt a jelenlegi állapotot feloldja vagy javítja. Egy körforgalmi csomópont kiépítése, tervezése tűnt a legoptimálisabbnak ebben az esetben. Nyilván ez valamilyen szinten a Törzs utca forgalmát lassítja, ugyanakkor segíti, hogy a Semmelweis utcáról be tudjanak sorolni a közlekedők és egyenletesebb legyen a forgalom.

– mondta Pató István, a Városfejlesztési és Városüzemeltetési Osztály vezetője, majd hozzátette, lakossági fórumot is tartottak a fejlesztésekről, átalakításokról. Az örökösföldiek örülnek a beruházásnak, hiszen a forgalmi torlódások csökkenhetnek az érintett területeken.

A Törzs utca és a 41-es számú főút csomópontjánál, azaz az Orosi úti kereszteződésnél a jobbra kanyarodó sávot hosszabbítják majd.

Ez a főúttól csúcsidőben az áruházi körforgalomig visszahúzódó forgalom egyenletesebb szétosztását hivatott biztosítani.

A Törzs utca és a 4-es számú főút csomópontjában egy plusz jobbra kanyarodó sávot is kiépítenek majd, hiszen jelenleg a Pazonyi úti kereszteződésnél, a Törzs utcáról az egyenes irányú haladás és a jobbra kanyarodás lehetősége egy forgalmi sávban kapnak helyet.

A csúcsidőszakban drasztikusan megnövekvő forgalmat így biztonságosabbá teszik, nem lesznek nagy torlódások, gyorsabb haladás lesz biztosított valamennyi helyszínen.

Pató István hozzátette:

Az útfejlesztés természetesen érinti a környező utcákat is, tekintettel arra, hogy szigetként épülnének meg ezek a csomópontok. A Törzs, Szalag és Semmelweis utcák elég rossz állapotban vannak, tehát ezeknek a felújítására is sor kerül. A Semmelweis utca vonatkozásában kicsit több beavatkozásra kerül sor, mint a többi út vonatkozásában – tekintettel arra, hogy járdák, járdahiányok is vannak, illetve gyalogátkelőhelyeket is fogunk építeni.

Ezek mellett Örökösföldön több parkolót is felújítanak – a munkálatok előreláthatóan 2019. tavaszára valamennyi helyszínen befejeződnek.


Dér Vivien