A fizika mindenkié – Lézershow Nyíregyházán

A fizika mindenkié címmel indította útjára az Eötvös Loránd Társulat az országos tudománynépszerűsítő programsorozatot. Szeretnék bebizonyítani, hogy a fizika nemcsak nehéz számításokból és egyenletekből áll, hanem akár filléres eszközökkel látványos kísérleteket is létrehozhatunk. A programok egyik helyszíne lesz szombaton este a nyíregyházi Kossuth tér.

Dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere elmondta, egy olyan tudományág mutatkozik be, amelyhez középiskolásként nem fűződik sok pozitív élménye. Azt viszont tudja, hogy a fizika a mindennapi életünket körülveszi, és a bemutató segíthet mindennek a megértésében.

2015 A FÉNY NEMZETKÖZI ÉVE

A Nyíregyházi Főiskola csatlakozott az országos programsorozathoz, részben azért, hogy népszerűsítsék az intézményt, és miután 2015 a Fény Nemzetközi Éve, a fény fizikai látnivalói kapják a főszerepet.

LÁTVÁNYOS KÍSÉRLETEK

Dr. Tarján Péter főiskolai docens a látványosságok között említette a különböző színű lézereket, a színkeverést, a fényfestést, és a fény belevezetését egy lefolyó vízsugárba.
A Nyíregyházi Főiskola Műszaki Alapozó, Fizika és Gépgyártástechnológia Tanszékének munkatársai megvárják a sötétedést, és fél nyolctól közel másfél órás fényshow-t mutatnak be Nyíregyháza belvárosában.

Szoboszlai Tibor