A film forog tovább – 50 éves a Nyíri Amatőr Filmklub

Az 1968-ban alakult Nyíri Amatőr Filmklub ötven esztendejét, illetve az egyesületté alakulás tíz évét ünnepelte a nyíregyházi amatőr és független filmes társaság a Móricz Zsigmond Könyvtárban. Közben készülnek a IX. Országos Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle megrendezésére.


Valahogyan a népművészet egyik ágának tekinthette az ember annak idején a filmezést, mint önkifejezési formát. A filmkészítők és a közönség szórakoztatására. A Nyíri AFK alapítója L.Nagy László pszichológus-tanár, az egykori József Attila Művelődési Ház színpada mögötti kis sufniban gyűjtötte össze a szenvedélyes ifjakat, akik celluloidra forgattak, konkrétan ollóval vágtak, s kifeszített lécekre, gombostűvel erősítették a szalagdarabokat, majd így állították össze a filmeket.

Bogdányi Ferenc, a Nyíri AFK volt vezetője, független filmes így emlékezett a múltra:

A filmes klub tulajdonképpen egy közösség volt. Közösségi életet is éltünk. Alkotótáborok, fesztiválok, kirándulások, művelődés: ott megtanultuk a filmkészítés csínját-bínját, és készültek filmek. Természetesen, hiszen ez volt a célunk. Ezek a filmek a környezetünket, azokat a gondokat, problémákat, amelyeket mi közvetlenül érzékeltünk, láttunk, arról készítettünk. Volt ebben játékfilm, animációs film, dokumentum, portréfilm. Persze az akkori saját lehetőségeink, technikánk keretei között.

Rendkívüli boldogság volt, amikor elkészült a mű, viszontlátták a filmet, melynek szinte minden kockájához kötődött valamilyen élmény. Eljutottak az alkotással fesztiválokra, ifjúsági klubokba, de ha még a városi televízió is levetítette egyik-másikat, annak népes közönsége volt.

Bogdányi Ferenc L.Nagy László és Szitha Miklós után vette át a klub vezetését, és idén is forgat filmet, készül a következő fesztiválra.

A Nyíri Amatőr és Független Filmesek Egyesülete a Kultúráért mai elnöke is természetesen független filmes. Igyekszik a nagy elődök nyomdokain irányítani azt a 28 tagot, kik rendre összegyűlnek a Városmajori Művelődési Házban, hogy dokumentálják környezetük, azon túl a Zemplén, Erdély, Székelyföld eseményeit, vagy leforgassák egyéb műfajú és témájú mozijukat.

Saját szórakoztatásunkra, illetve a nézők szórakoztatására fikciós filmeket is készítünk. Például a Tett című filmet, amely egy rendőrségi nyomozás kissé bohókás története, vagy például a Z. úr vásárol, amely filmben több színész is szerepelt, illetőleg ők is segítették munkánkat.

 nyilatkozta Petrusák János, a Nyíri Amatőr és Független Filmesek Egyesületének elnöke.

A filmezéshez tudás is kell, ezért hívnak gyakran vendégeket, szakembereket egy-egy konkrét témához vagy feladathoz. A mostanában zajló születésnapi események közben készül egy elektronikus könyv, melyet az internetről ingyenesen tölthetnek majd le az érdeklődők, és idén már a IX. Országos Helytörténeti Dokumentumfilm Szemle rendezését is a nyíregyházi független filmesek irányítják.

 

Matyasovszki Edit