A FIFOT hisz benne, hogy CSODÁLATOS A VILÁG!

Különleges kiállítást valósított meg a Fiatal Fogyatékkal Élők Otthonáért Egyesület. Bemutatták a Föld páratlan szépségeit, a káprázatos természeti értékeket. Másrészt reflektorfénybe helyezték a Földet sújtó katasztrófákat is. Mindezzel arra kívánták felhívni a figyelmet, meg kell őrizni, meg kell óvni a környezetünket. A kiállításnak a Nyíregyházi Váci Mihály Kulturális Központ adott helyet, és a látogatóknak két alkalmuk is volt az alkotókkal találkozni, amikor kézműves foglalkozást tartottak, és környezetbarát termékeikből is válogatni lehetett.   

„Az élet csatáit nem mindig a gyorsabb, vagy erősebb nyeri meg, de előbb vagy utóbb az lesz a győztes, aki hiszi, hogy győzni képes.”

A Fiatal Fogyatékkal Élők Otthonáért Egyesület (FIFOT) abban hisz, hogy előbb vagy utóbb, de eléri a célját: biztosítani kívánják a segítségre szoruló felnőtt gyermekeink jövőjét. Azon dolgoznak, hogy a fiatalok otthont, munkahelyet találjanak, egy elfogadó, egymást segítő közösségre leljenek, boldog, önálló életük legyen.

Jelenleg meglévő képességeik feltárásával, ismereteik bővítésével, különböző kézműves tevékenységek gyakorlásával, a mindennapi élet nehézségeinek leküzdésével, önbizalmuk erősítésével, kommunikációs készségük, mentális és fizikális erőnlétük fejlesztésével erősítik kis csapatukat és folyamatosan feszegetjük határainkat. Ehhez nagyon fontosnak tartják az egészség- és környezettudatos hozzáállást.

A megálmodott otthont is környezettudatos, energiatakarékos passzív ház formájában terveztük megvalósítani, hogy számukra fenntartható legyen.

Működésük során már többször megmutatták, hogy képességeiknek csak az akarat hiánya szab határt. A különböző fogyatékossággal élő felnőtt fiatalok többek között a Gasztro-shown, (2016) a Divat-shown, (2018) a „Hétpróbásak leszünk” parasport programokon, (2020-tól folyamatos), a „Gasztro Tudor Tréning”-en (2022) és a több napos természetjáró kalandtúrákon is bizonyították kreativitásukat, kitartásukat és bátorságukat.

A Váci Mihály Kulturális Központban rendezett kiállítással arra hívták fel a figyelmet, hogy ha odafigyelünk cselekedeteinkre, egyszerű és betartható módon tehetünk a környezetünkért és önmagukért. A kiállítás arról szólt, hogy bár sokféle korláttal nézünk szembe nap mint nap, de megpróbálhatjuk mindig, mindenből a legjobbat kihozni, megtanuljunk úgy élni, hogy a biodiverzitást megőrizzük.

Üzenetük, hogy a környezetvédelem közös ügyünk, változtass a gondolkodásodon és ne feledd, a világ csodálatos, vigyázz rá! – így búcsúzott a kiállítás után Tolnainé Sitku Erika, a FIFOT Egyesület elnöke.

Kapcsolódó galéria

Fifot galéria