A fiatal erdőkbe mesterséges fészkelő helyekre várják a madarakat
Headline: A fiatal erdőkbe mesterséges fészkelő helyekre várják a madarakat, a vízimadarak etetése viszont tilos a Bujtosi tónál.

A Nyírerdő Zrt 60 odút helyezett ki a tavasz kezdetén a fiatal erdőkbe, de a szakemberek figyelmeztetnek arra, hogy veszélyes és tilos a Bujtosi tónál etetni a vízimadarakat.

Bejelentések érkeztek a szakemberekhez, hogy a Bujtosi tónál nagy számban etetik a vízimadarat. A sirály, tőkés réce, szárcsa, vöcsök és a nádi madarak sem tudják, mennyire veszélyes ez számukra, nekünk embereknek kell tisztába lennünk a szabályokkal és a természet törvényeivel – fogalmazott az ornitológus.

Télen a madarak dolga, hogy elvonuljanak, nyáron pedig, ha a vízben adott, számukra megfelelő táplálékot fogyasztják, tisztítják a tavat. Ezzel szemben 60 odút, mesterséges fészkelőhelyet biztosított a fiatal telepítésekbe a Nyírerdő Sóstótól Tiszatelekig, hiszen erdő nem létezhet madarak nélkül.

A nagyobb odúkban elfér majd a seregély, a búbos banka és a szalakóta is. Ők a rovarok ellen nyújtanak védelmet, de hogy a rágcsálók, a pocok és az egér ne tehessen kárt a fiatal telepítésekben, macskabagoly költőládát készítenek az erdészek. Hogy milyen csodálatos a természet körforgása, hogyan vigyáz az ember az egyensúlyra, rendszeresen megtapasztalhatják az Erdei Iskolában a gyerekek. Az online oktatás miatt idén tavasszal ez elmaradt, de három turnusban fogadják nyári napközis táborban a gyerekeket, akik az erdőjáráson túl lovagolnak, madarat gyűrűznek, és íjászkodnak is majd.