A fenntartóváltás lehetősége ellen demonstráltak

A szülők az iskola szakmai függetlenségéért aggódnak, ugyanakkor az is tény, hogy ebben az évben mindössze 24 hallgató töltötte gyakorlatát a két nyíregyházi gyakorlóiskolában. Az intézkedés az Apáczai mellett másik 8 iskolát érinthet az országban, bár ez egyelőre csak vizsgálat, döntés nem született az ügyben.

Ezernél is többen vonultak fel kedd délután Nyíregyházán az Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskola gyakorlói státusza mellett demonstrálva. Szülők, tanárok, egykori és jelenlegi diákok így jelezték, nem akarják, hogy a gyakorló főiskolai fenntartásból a KLIK-hez kerüljön. Az illetékes minisztérium az országban működő hetven intézményből kilenc esetében rendelt el vizsgálatot, azért, mert szerintük a fenntartóknak nincs elegendő pedagógus-hallgatója. A Nyíregyházi Főiskola két gyakorlót működtet, ebben az évben összesen 24 főiskolás töltötte tanítási gyakorlatát az Eötvösben és az Apáczaiban együttvéve.
A demonstrálók először a főiskolához vonultak és átadták petíciójukat a rektornak. Prof. dr. Jánosi Zoltán azt mondta, nem pedagógusból van kevesebb, hanem a képzés szerkezete változott meg.

További képekért kattintson a fotóra!

– Körülbelül 1200 hallgatónk a közel 4000-ből, aki pedagógusi pályán van. De a tanító- és tanárképzés szerkezete olyan, hogy a gyakorlóiskolák valóban nincsenek kellőképpen kihasználva. Ha beállna az osztatlan ötéves tanárképzés, akkor az elrendezné ezt az ügyet, de erre még bizonytalan, hogy milyen lesz a jelentkezés – mondta el prof. dr. Jánosi Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola rektora.

Hozzátette, a közel 60 év alatt kiváló szellemi műhely jött létre az Apáczaiban, ami egyértelműen a minőséget képviseli. A szülők és a tanárok is ezt, illetve a függetlenséget féltik. Ők azt mondják, szerintük csökkenne az Apáczai színvonala.

– A mi iskolánk a főiskolával kapcsolatban egy bizonyos szakmai, pedagógiai szabadságot, valamint szervezeti, illetve bizonyos mértékű gazdasági önállóságot élvez. A fenntartóváltással mind megszűnne a pedagógusoknak a kapcsolata a főiskolával, óhatatlanul minőségi színvonalromláshoz vezetne hosszú távon – emelte ki a szülők képviseletében Mike András.

Az Apáczaiban jelenleg 875-en tanulnak. Azt mondják, minden évben másfél-kétszeres a túljelentkezés, évfolyamonként négy osztályt indítanak. A fenntartóváltás elleni petíciót összesen 2888-an írták alá. A KLIK-hez való esetleges átadással kapcsolatban az illetékes államtitkárság azt kérte, hogy az alkalmazotti közösséggel, az iskolaszékkel, a szülői munkaközösséggel, valamint a diákönkormányzattal folytassák le a véleményeztetési eljárást.

– Az átkerülés esetleges, tehát benne van a levélben is, hogy „esetlegesen és meghallgatva a négy felsorolt szervezet véleményét”. Május 29-én kerül végső döntésre az államtitkár úr, illetve a miniszter úr tolmácsolásában – tette hozzá Andó Károly, a Nyíregyházi Főiskola Apáczai Csere János Gyakorló Általános Iskolájának igazgatója.

A demonstrálók a főiskola után a Kossuth térre vonultak, petíciójukat átadták dr. Vinnai Győző országgyűlési képviselő megbízottjának.