A feldolgozott élelmiszerek és az iparcikkek csökkentették az augusztusi inflációt
Kiemelt kép: illusztráció

Augusztusban folytatódott a hazai infláció csökkenése, 1,2 százalékponttal lassult az infláció az előző hónaphoz képest, a lassuláshoz legerőteljesebben a feldolgozott élelmiszerek és az iparcikkek járultak hozzá – emelte ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) az infláció alakulásáról készített augusztusi gyorselemzésében.

A jegybank kommentárjában jelezte:

éves összevetésben 16,4 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, a maginfláció és az indirekt adóktól szűrt maginfláció egyaránt 15,2 százalékra mérséklődött. A havi bázison számított áremelkedés a teljes fogyasztói kosár esetében 0,7 százalék, a maginfláció esetében pedig 0,2 százalék volt.

Az infláció lassulása a fogyasztói kosár egyre szélesebb körében érzékelhető, miközben az üzemanyagárak emelkedése fékezi a dezinflációt. A maginfláción belül a feldolgozott élelmiszerek és az iparcikkek árai mellett a piaci szolgáltatási árak dinamikája is fékeződött – mutatott rá az MNB.

A jegybank kiemelte, hogy az éves bázisú maginfláció a teljes inflációs rátánál nagyobb mértékben, 2,3 százalékponttal mérséklődött.

Az élelmiszerek inflációja nyolcadik hónapja lassul, augusztusban 19,5 százalék volt. Mind a feldolgozott, mind a feldolgozatlan élelmiszerek éves árindexe jelentősen mérséklődött. A feldolgozatlan élelmiszerek inflációjának lassulását elsősorban a friss zöldségek és a tojás, a feldolgozott élelmiszerek dinamikájának lassulását pedig főként a tej, tejtermékek és a kenyér árának mérséklődése magyarázta az elemzés szerint. Júliushoz képest a feldolgozatlan élelmiszerek árai 1,0 százalékkal csökkentek, a feldolgozott élelmiszerek árai pedig 0,6 százalékkal emelkedtek augusztusban.

Az iparcikkek éves inflációja 11,4 százalékra csökkent. Az előző hónaphoz képest a termékcsoport árai nem változtak. A nem tartós iparcikkek árai az előző hónaphoz képest stagnáltak, a tartós iparcikkeké enyhén csökkentek.

A piaci szolgáltatások éves árindexe 16,4 százalékra csökkent, így az éves árdinamika júniusban megkezdődött mérséklődése folytatódott. A piaci szolgáltatások árai havi összevetésben 0,3 százalékkal nőttek, ami megegyezik az elmúlt 10 év augusztusi havi áremelkedések átlagával. A piaci szolgáltatásokon belül a mobiltelefon- és internet előfizetések árának csökkenése érdemben visszafogta a havi áremelkedés ütemét.

Az üzemanyagok ára havi alapon 8,2 százalékkal nőtt. Az áremelkedés hatására a termékcsoport éves bázisú inflációja közel 10 százalékponttal 31,1 százalékra emelkedett. A kőolaj világpiaci árának emelkedése erőteljesen éreztette a hatását a hazai üzemanyagárakban, ezzel lassítva a dezinflációs folyamatot – állapította meg az MNB.

Hirado.hu