A droghasználat veszélyei

A drogok hatásairól, a kábítószer-használat veszélyeiről és a diszkóbalesetekről tartanak előadást a fiataloknak a Nyíregyházi Főiskolán, csak egy kicsit másképp, mint ahogyan a diákok megszokták. A Közlekedés, Környezet, Kábítószerek korosztályos veszélyei című bemutatót a rendőrség szervezte, az előadót a Közösségi Rendészet Projektben részt vevő rendőr azért hívta meg, hogy felhívja a figyelmet a veszélyekre.

– Ez a programsorozat szerves részét képezi annak a tavaly indult közösségi rendészeti projektünknek, amelynek az a célja, hogy minél közelebb kerüljünk a lakossághoz, és a fiatal korosztály is célközönség – mondta dr. Illés László városi rendőrkapitány. – De ez a rendhagyó előadássorozat beilleszkedik abba a programsorozatba is, amelyet a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitánysággal közösen a középiskolások számára szervezünk, ilyen a DADA vagy az Ellenszer program.

AZ ÖNKORMÁNYZAT KIEMELT FELADATA A DROGPREVENCIÓ

Május 26-a és 29-e között tart Nyíregyházán a fiatalok számára szervezett programsorozat. Az ünnepélyes megnyitót ma tartották meg a Nyíregyházi Főiskolán. A rendezvényen dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere azt mondta: a drogprevenció az önkormányzat számára is kiemelt feladat.
– Idén újjáalakult a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum, amely a rendőrséggel és az e területen működő szervezetekkel, hatóságokkal közösen dolgozik – mondta dr. Kovács Ferenc polgármester. – De – és ezt tartjuk a legfontosabbnak – szeretnénk az iskolákkal, a diákönkormányzatokkal és a tanulókkal együtt folytatni a munkát.

DISZKÓBAN TALÁLJÁK MAGUKAT A FIATALOK

A Nyíregyházi Főiskola Bessenyei Aulájába érkezett fiatalok egy éjszakai szórakozóhelyen találhatják magukat, fényekkel, füsttel, zenével és dj-vel, aki rendhagyó módon hívja fel a középiskolások figyelmét a droghasználat veszélyeire.

További képekért kattintson a fotóra!

– A fiatalok ma okostelefont, iPodot, iPadot, internetet használnak, az nem megy, hogy az ember leül eléjük és csak dumál – mondta Klobusitzky György, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem nyugalmazott mestertanára. – Kell a látvány, a show, a buli, mert ehhez szoktak hozzá. Ezért egy diszkóba cseppennek be, ahol sötét van, villognak a fények, s közben 2 ezer diaképet látnak, amelyek megmutatják nekik, hogy a droghasználat egy folyamat, az első bekínálástól egészen odáig, hogy egy ember tönkremegy. A rendhagyó előadásommal ezt mutatom meg a fiataloknak. És mindenhez kapnak gyakorlati tanácsot.

A CSALÁD ÉS A BARÁTOK IS SEGÍTHETNEK

A középiskolások azt mondják: szerintük a fiatalokra hatással vannak az ilyen előadások, de az otthoni környezet, a nevelés és a barátok is sokat tehetnek azért, hogy a fiatalok sem önszántukból, sem tudtuk nélkül ne fogyasszanak kábítószert, és a szórakozás ne végződjön tragédiával.
– Én magam még drogokkal nem találkoztam, de a környezetemben láttam már, hogy a fiatalok használják – mondta Délczeg Petra, a Krúdy Gyula Gimnázium tanulója. – Láttam olyat, hogy a fiatal lányok a szórakozóhely előtt, kinn az utcán fetrengtek. És azt is hallottam a drogokról – szerencsére nekem nem volt ilyen tapasztalatom –, hogy az ember tudta nélkül, a bontatlan üveg italba a kábítószert fecskendővel teszik bele.
A Közlekedés, Környezet, Kábítószerek korosztályos veszélyei című rendhagyó előadássorozatra négy nap alatt 3 ezer diákot várnak.

F. A.

(Fotó: Kohut Árpád)