A doni áttörésre emlékeztek

A második magyar hadsereget a németek követelésére, kormányközi egyezmény alapján irányították a keleti frontra. A 207 ezer katona az ottani körülményekhez viszonyítva hiányos fegyverzettel és felszereléssel indult csatába, amit közel ötvenezren nem éltek túl.

 

Minden családot érintett a második világháború

 

Dr. Bene János, a Jósa András Múzeum igazgatója azt mondta, a Don-kanyar azt jelentette a magyar történelemben, mint Muhi, Mohács vagy Doberdó, amire minden évben legalább egyszer emlékezni és emlékeztetni kell.

További képekért kattintson a fotóra!

Hozzátette, azért is, mert Magyarországon nincs olyan család, akit a második világháború valamilyen módon ne érintett volna. Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében Bajnay Kornél koszorúzott.

 

Nyíregyházáé a legnagyobb veszteség

 

A veszteség Nyíregyházát is érintette, hiszen a nyíregyházi ezred felváltó alakulatként indult a Don partjára 1942. október 31-én. A váltáskor érte őket a szovjet áttörés. A kivonuló 3950 katona és 118 tiszt közül 1943. május 3-án 21 tiszt és 714 katona érkezett vissza. A feljegyzések alapján az országban a legnagyobb, 82 százalékos veszteséget a nyíri bakák szenvedték a doni harcok idején.

M. E.

(Fotó: Szarka Lajos)