A disznótoros idén is ínyenc élményekkel csábít

Nyíregyháza február 24-én újra megnyitja kapuit a hagyományok és a gasztronómia világába a VI. Nyírségi Disznótoros Fesztivál és XXII. Nemzetközi Böllérversennyel. Az esemény szerves része a környék hagyományainak és kulturális örökségének, amelyet évről évre őrzünk és ünneplünk. Idén a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművészt, Reviczky Gábort tisztelhetjük a zsűrielnök szerepében.

A fesztivál nemcsak az ételek szerelmeseinek kedvez, hanem azoknak is, akik szeretnének betekintést nyerni a régi idők disznóvágási hagyományaiba és a böllérmesterségbe, ebben az évben azonban egy kicsit másként. – Idén kevesebb munkájuk lesz a bölléreknek, mint előző években, hiszen most ez az első év, hogy a nyírmadai Mada-Hús Kft. készíti elő a sertéseket, tehát a csapatok hasítva fogják megkapni a húst. A rendezvény kábítás, szúrás, kivéreztetés és perzselés része elmarad, a csapatok félsertéseket fognak feldolgozni – mondta Támba Miklós, a fesztivál főszervezője.

Határon innen és túl

A főszervező hozzátette, tavaly több mint húszezren látogattak ki a rendezvényre, idén is hasonló látogatói létszámra készülnek. Körülbelül 20 csapat vesz majd részt a versenyen, megyén kívülről három, országhatáron túlról két csapat érkezik, Nagykapos, Nyíregyháza testvértelepülése, illetve Kaplony már jelezte részvételét a versenyen.

Új nevezési kategóriák

A Sóstói Múzeumfalu portáin a főszerep tehát az ínycsiklandó disznótoros ételeké, amelyek az évszázadok során alakultak ki és váltak például a Nyírség kulináris jelképeivé. A hurkák, kolbászok és egyéb disznóhúsból készült csemegék mellett a látogatók megkóstolhatják a helyi pálinkákat, savanyúságokat és más finomságokat is, a szervezők a vegetáriánusokra is gondoltak. – Hurka, kolbász, toroskáposzta, hagymás vér, különböző sültes tálak lesznek. Külön hirdettünk most új kategóriákat. Lesz legjobb leves, legjobb sültes tál kategória. Ízre, zamatra, küllemre a szakavatott zsűri fogja majd bírálni az elkészült finomságokat. A vegetáriánusok találnak majd a vásárban olyan ételeket, lepényeket, egyebeket, amik teljesen húsmentesek – tette hozzá a főszervező.

Sokak kedvenc színésze

A fesztiválon zsűrielnökként részt vesz a Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és Jászai Mari-díjas magyar színművész, Reviczky Gábor is, aki örömmel vállalta a feladatot. A fanyar humorú, közkedvelt színész, kivételes művészi erővel formálja meg a groteszk, ironikus karaktereket, de karcos hangja és hűvös arcvonásai alkalmassá teszik a negatív figurák eljátszására is. A szerkesztőségünknek adott exkluzív interjúból kiderült, nem először ölti magára a zsűritag szerepet. – Mivel Támba Miklóssal már jó néhány éve ismerjük egymást, nagyon szívesen benne vagyok ilyesmiben, meg most már van némi gyakorlatom is, hiszen vadgasztronómiai versenyeken már zsűriztem. A legutóbbi országos fesztiválon Bodrogi Gyulával főztünk a színpadon – mondta a színművész, aki hozzátette, 1976-ban Debrecenben dolgozott színészként és minden darabot játszottak Nyíregyházán, így sokszor megfordult városunkban. Egy híres sóstói szórakozóhelyen is járt az egyik színházi darabjával.

Gazdag kulturális örökség

A mindenki számára ingyenes esemény nemcsak ízletes ételeket és szórakozást kínál, hanem lehetőséget teremtett a helyi közösségek számára is, hogy összegyűljenek, megosszák élményeiket és ünnepeljék a Nyírség gazdag kulturális örökségét. Az eseményt színes zenés-táncos, kulturális programok is színesítik majd. A Nyírségi Disznótoros Fesztivál és Böllérverseny minden évben emlékeztet bennünket arra, hogy az ízek és hagyományok ereje képes összekötni és boldoggá tenni az embereket.