A digitális eszközök birodalmában – Robotokat építenek a Tudásközpont nyári táborban

A Nyíregyházi Digitális Tudásközpont 5 turnusban kínál táborozási lehetőséget az általános iskola 5-8. évfolyamán végzett, a robotika és a programozás iránt elkötelezett tanulók számára. A 2. turnus táborozói egyedi élmény részesei lehettek, betekintést nyerhettek a RoboCup Junior nemzetközi robotépítő verseny döntőjébe készülő 2 nyíregyházi csapat felkészülésébe.

5 turnusban, 4 különböző tematika mentén szerveződnek a programok a Nyíregyházi Digitális Tudásközpont nyári táborában. Jól felszerelt helyszínen és eszközökkel, jól képzett és nagy tapasztalattal rendelkező oktatók és animátorok várják az érdeklődő általános iskolásokat. A tábor célja, hogy a nyári szünet napjait hasznosan tudják tölteni a gyerekek robotépítéssel, programozással, a megépített robotok versenyeztetésével és persze játékkal.

Egyedi élmények a táborban

A 2. turnus táborozói egyedi élmény részesei lehettek, miután betekintést nyerhettek a RoboCup Junior nemzetközi robotépítő verseny döntőjébe készülő 2 nyíregyházi csapat felkészülésébe.

A Digitális Tudásközpont örömmel támogatja a Bordeaux-ba induló csapatok felkészülését, jelenleg éppen az önkormányzat által szervezett nyári táborok zajlanak a Digitális Tudásközpontban. Így a versenyre készülő gyerekek bemutathatják a táborozó gyerekeknek a készülő projektjeiket, illetve a felépített robotokat, így tulajdonképpen az ő általuk tervezett és a mi 3D nyomtatóink által kinyomtatott alkatrészekből összerakott robotokat is megismerhetik azok a gyerekek, akik a koruknál és tapasztalataiknál fogva egyelőre a készletből épített robotokkal foglalkoznak, teszem hozzá nagyon ügyesen” – nyilatkozta Béres Edina, a Nyíregyházi Digitális Tudásközpont vezető koordinátora.

Verseny közben is tanulnak

A versenyre készülő diákok a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi István Technikum és a Kollégiumban tanulnak.

Szakkörön szoktunk robotikával foglalkozni és az egyetemen szervezett Magyar Ifjúsági Robotkupán az egyik csapat második alkalommal ért el első helyezést, ennek kapcsán gondoltunk arra, hogy akkor megmérettetjük magunkat nemzetközi szinten. Bordeaux-ban kerül megrendezésre július 3-a és 10-e között a nemzetközi verseny, ahol a gyors építésű, menekítő robotligában kaptak meghívást, hogy részt vegyenek a versenyen. Olyan országok csapataival versenyezhetnek mint Kína, Egyesült Államok, Brazília. Összesen tíz csapat lesz és azért tart ilyen hosszú ideig a verseny, mert nem csak arról szól, hogy megversenyeztetjük a robotokat, hanem arról szól, hogy adjuk át azt a tudást, amit szereztünk a robotok építése alatt és jelentős hangsúlyt helyeznek erre” – mesélte Bakti András Tamás, a diákok felkészítő pedagógusa és egyben mentora.

A megmérettetés szlogenje is az, hogy nem az a fontos, hogy hanyadik lettél, hanem hogy mit tanultál a verseny alatt – tette hozzá Bakti András Tamás.

Kapcsolódó galéria

Bordeaux-i RoboCup23 nemzetközi versenyre készülnek a nyíregyházi fiatalok.