Zenélő Magyarország – Nyíregyházán járt a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara

A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara immár negyedik alkalommal vitte házhoz a legszebb klasszikus és filmzenei dallamokat, szombat este Nyíregyházán játszottak. A Zenélő Magyarország című programsorozat szabadtéri kamarakoncertjei minden városban ingyenesek.

Igazi klasszikusokat hallhatott a közönség a Kállay Gyűjtemény udvarán szombat este, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara adott ingyenes koncertet. Még a koronavírus-járvány hívta életre a Zenélő Magyarország programot, miután bezárták a kőszínházakat és a koncerttermeket.

A covid hívta életre

A zenekar ezután döntött úgy, hogy szabadtérre viszi a muzsikát, ahol továbbra is élvezheti a közönség a koncerteket.

A művészeinknek és úgy gondolom, hogy a hallgatóságnak is egyaránt hiányzott a durván 5-6 hónap, amikor nem tudtunk koncerteket adni. Akkor találtok ki, hogy olyan helyszínekre látogatunk el Magyarország szerte, ahol nincsenek professzionális zenekarok. Tehát nem akartunk menni Miskolcra, ahol kiváló, professzionális zenekar van, nem akartunk Győrbe menni vagy Pécsre, nagyon jól ellátják ők ezeket a dolgokat, kiváló muzsikákat csinálnak. Így kezdtünk el azon gondolkozni, hogy ezeket a nagy területeket kihagyva és mellélőve, hogy tudunk elmenni olyan helyszínekre és exportálni ezt a magas fokú kultúrát, hogy azzal szórakoztatni is tudjunk” – nyilatkozta Kardos István, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának irodavezetője.

Vonósok a Kállay házban

A zene mindenhol jól működik, egy olyan kommunikációs nyelv, amely mindenhol érvényesül – tette hozzá Kardos István. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara alapvetően 96 főből áll, a különböző városokba egy-egy kamara csoport látogatott el a múlt hétvégén az ország számos pontjára. Nyíregyházára vonósok érkeztek. A Kállay ház nem csak a falain belül egy impozáns épület, az udvart is kihasználja a gyűjtemény, amikor a programokat szervezik.

Zenés programok hamarosan

A családi napok keretén belül igen népszerű a Kállay udvara, mi szeretnénk és mindig is a családokon keresztül próbáltuk megmutatni a Kállay Gyűjteményt, a várostörténeti kiállítást, tehát az állandó kiállításainkat, illetve az időszaki kiállításokat. Ez folytatódni fog augusztusban is, hiszen a Zenélő Kállay udvar név alatt egy olyan programsorozatot szeretnénk elindítani, amelyben könnyű zene, prózai darabok, illetve nem titok, mert olyan jól sikerült a Múzeumok éjszakáján Dolák-Saly Róbert önálló estje, hogy szeretnénk a L'art pour l'art Légitársaságot is meghívni. Úgyhogy készülünk és szeretnénk ennek a parknak minden lehetőségét kihasználni” – nyilatkozta Dohanics László, a Kállay Gyűjtemény vezetője.

A Zenélő Magyarország programsorozat a múlt hétvégén összesen 16 városba látogatott el, minden helyszínen ingyenes szabadtéri koncertet adtak, ahol a klasszikus zenék legjavát hallhatta a közönség.