A diákönkormányzat fordított napja is szerepelt a Diákparlament ajánlatai között

22 oktatási intézmény, 18 középiskola diákjait és 4 általános iskola 8. osztályosait képviselték a küldöttek a III. Nyíregyházi Diákparlamenten. A város polgármestere most is izgatottan várta, milyen ajánlások érkeznek majd a diák küldöttektől, melyek az újabb ifjúsági koncepcióban is megjelennek.

Én azért örülök, hogy a Diákparlament most már nem először ül össze a városházán, mert fontosnak tartom, hogy a fiataloknak lehetőségük legyen arra, hogy hozzászóljanak, ne kívülállók legyenek a városuk, az iskolájuk, a saját életük ügyeiben. Mi pedig ezt őszintén, érdeklődéssel fogadjuk, és természetesen visszük majd tovább.

– hangsúlyozta Dr. Kovács Ferenc polgármester.

További képekért kattintson a fotóra!

A diákság kérései egészen a költségvetés tervezéséig is eljuthatnak. De a korábbi évek javaslata szerint szerepeltek előadók például a városi nagy rendezvényeken is. A Diákparlamenthez vezető folyamatról, a megelőző munkáról is szólt Péter János Diákpolgármester.

Fórumok nem előzik meg a Diákparlamentet, de előzetes munka igen, a Mustárház csapatával és a Diákpolgármesteri Irodával együttműködve. A várossal közösen csináljuk ezt már harmadik éve, az előzetes megbeszélések szerint. Évek óta ugyanazok a szekciók dolgoznak, melyeket meghirdettünk az iskolákban, és e szerint jöttek el a küldöttek a rendezvényre.

A Diákparlament délelőtti plenáris ülésének kormányzati vendégei az ifjúsági fejlesztési irányokról, a Szolidaritási Projektről, illetve az Új Nemzedék közösségi tereiről tájékoztatták a fiatalokat.

További képekért kattintson a fotóra!

A délután hat szekcióban folytatódott a Mustárházban és a Közösségi Face-ekben, ahol a küldöttek részletes programot fogalmaztak meg diáktársaik megbízásából.

Amilyen javaslatok itt születnek és elhangzanak, azok beépülnek az ifjúsági koncepcióba. Én úgy gondolom, a fiatalok szempontjából fontos, hogy a cselekvési tervben csúcsosodik ki a program, melyekből több meg is valósul, hiszen az elmúlt évben már volt ifjúsági hetünk, az elmúlt két évben pedig a Helló Nyíregyháza! rendezvényen főleg olyan fellépők voltak, akit a fiatalok szerettek volna.

– nyilatkozta a Mustárház programfelelőse, Varga Zsuzsa.

A javaslatok között szerepel fordított nap az önkormányzatnál, DÖK-ös hatalom a hivatalban. Zenei tehetségkutató és kortárs felolvasás. Trambulin park létrehozása, további e-sport rendezvények, egészséges életmód programok, paint ball és bob-pálya, youtuber találkozó, Kossuth téri filmvetítés, önkéntes segítők az iskolákban, további szakmai nyílt napok a 8. osztályosoknak. Többek között ezeket az ajánlásokat vitatják majd meg a közeljövőben a város felnőtt döntéshozói, és értesítik a diákokat legújabb lehetőségeikről.

 

Matyasovszki Edit