A devizahitelekről tartottak előadást

Surányi György volt jegybankelnök tartott előadást a devizahitelekről a Nyíregyházi Főiskolán. A Magyar Közgazdász Társaság megyei szervezetének meghívására az előadásában azt mondta, a devizahitelek forintosítását mindenképpen végre kell hajtani. Szerinte ezt a lépést négy évvel ezelőtt kellett volna megtenni, amikor a svájci frank árfolyama 210 forint körül mozgott.

– Akkor olyan javaslatot tettünk, ami forintosította volna a terheket, és megosztotta volna ennek a következményeit a bankok, az állam és az adósok között – mondta Surányi György egyetemi tanár. – Ami nagyon fontos, a jelenlegi rendszernek – azt mondom – a leggyengébb pontja, hogy sem azóta, sem most nem foglalkoznak a nem fizetőkkel. Márpedig a legsúlyosabb társadalmi feszültség, mondhatnám bomba, annak a 120 ezer családnak a sorsa, akik nem tudják a hiteleiket fizetni. Ezen nem fog változtatni, ha 20-25 százalékkal csökken a törlesztésük.

Az, hogy a nem fizetők mekkora összeggel vannak elmaradva, pontosan nem tudni. 120 ezer olyan adós van, aki évek óta nem tudja fizetni a kötelezettségét. Egy adósnak az átlagos havi kötelezettsége 60 és 80 ezer forint között van.

Erdős József