A csomópont és kerékpárútfejlesztés mellett, még egy applikáció is segíti a bringásokat

A Terület és Településfejlesztés Operatív Program keretén belül, Nyíregyháza MJV Önkormányzata 621,29 millió forint, 100%-os támogatási intenzitású, vissza nemtérítendő európai uniós támogatásból valósította meg a „Csomópont és kerékpárút fejlesztés Nyíregyházán” című projektet, melynek keretében elkészült a „BringaApp” is, amely egy a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére szolgáló applikáció.

A pályázat megvalósításával az Önkormányzatnak az volt a célja, hogy olyan fenntartható közlekedés feltételeit megteremtő és erősítő közlekedésfejlesztési intézkedések realizálódjanak, melyek hozzájárulnak az éghajlatváltozás mérsékléséhez, a szén- dioxid kibocsátás csökkentéséhez, az élhető városi környezet kialakulásához, valamint az EU2020 és a Nemzeti Közlekedési Infrastruktúra- fejlesztési Stratégia fenntartható fejlődésre és közlekedésre vonatkozó céljainak a teljesüléséhez.

Kállói út- Tünde utca csomópont

A projekt keretében nyíregyházi utcák kerékpáros baráttá történő fejlesztése, valamint a Kállói út- Tünde utca csomópontjának átépítése is megvalósult. A bruttó 513,3 millió Ft összegű Kállói út – Tünde utca csomópont átépítése során megépült egy négyágú körforgalom, a csomópont környezetében pedig gyalogos – és kerékpárút alakult ki, valamint minden ágán átkelőhely létesült. Egy meglévő Kállói úti buszmegálló helyett új buszöblöt alakítottak ki. Emellett új közvilágítási hálózat épült a körforgalmi csomópont, valamint a gyalogos- és kerékpárút megvilágítása érdekében.

Kerékpáros barát fejlesztés

A kerékpáros barát fejlesztés 15 utcát érint, összesen 7.792 méter hosszan. A beruházással érintett útszakaszok adottságait figyelembe véve irányhelyes kerékpárnyom, osztatlan gyalog- és kerékpárút, valamint lakó- pihenőövezet kijelölés valósult meg 5 településrészen.

„BringaApp”

A projekt részeként a kerékpáros közlekedés népszerűsítésére „BringaApp” címmel készült mobilalkalmazás, melynek egyik célja a közlekedésbiztonságra történő figyelemfelhívás a biztonsági és kötelező kerékpáros felszerelések, a KRESZ szabályainak betartása.

Az applikáción keresztül a városlakók, valamint az ide látogató turisták egyaránt hasznos információkat kaphatnak Nyíregyháza és a térség látnivalóiról, a biciklivel felkereshető helyszíneiről. A belvárosi és sóstói körök mellett helyet kaptak azok a túraútvonalak is, amelyeket korábban a Középkori Templomok Útja Egyesület közreműködésével alakított ki a TDM. A kerékpáros útvonalak segítenek megismerni Nyíregyháza várostörténetét, bebarangolható a bokortanyák világa, a rétközi tájak, vagy akár követhetik a középkori templomok útját is. Az applikáció tartalma szabadon bővíthető, így idővel új útvonalakkal, helyszínekkel színesedhet a kínálat.

Az útvonalakat betöltve zöld parkokon, hangulatos tereken, biztonságos kerékpárutakon át bringázhatnak az érdeklődők, miközben megismerhetik a térség kulturális örökségeit, mérhetik a kilométereket, élményeiket pedig megoszthatják a közösséggel is: véleményt írhatnak, fotókat csatolhatnak. A turisztikai és közösségi szempontok mellett a kerékpárosok igényeit is figyelembe vették a fejlesztés során, így nyilvános illemhelyek, biciklipártárolók, és kerékpáros szervizek is megjelennek az app-ban, a gyerekekre gondolva pedig néhány játszótér is feltüntetésre került.

A BringaApp már elérhető a Google Play Áruházban, ahonnan ingyenesen letölthető, és folyamatban van az Apple App Store-ban való megjelenés is.

Az alkalmazás regisztráció nélkül is használható, bejelentkezés után viszont a felhasználó bejelölheti kedvenc útvonalait és helyszíneit, megtekintheti a geocaching játék során begyűjtött tárgyakat és az azokért kapott pontokat. A profiljában láthatja az aktivitási előzményeit, és olyan mérőszámokat, mint az átlagsebesség, a megtett távolság vagy az elégetett kalória.

A könnyebb keresés érdekében javasolt, hogy egybe írják be a BringaApp szót, így a sárga ikonos applikációt azonnal megtalálhatják.

Az applikációt a Nyíregyházi Turisztikai Nonprofit Kft.- üzemelteti.