A Cantemus Gyermekkar most Komlón aratott nagy sikert

Ötven évvel ezelőtt, 1972-ben rendezték meg első alkalommal a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált Komlón. A jubileumi évforduló június 16-án megtartott ünnepélyes megnyitóját a Szent Borbála-templomban tartották, ahol Felföldi László pécsi megyéspüspök, Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Dallos Tamás plébános köszöntötték az egybegyűlteket.

A nagy múltra visszatekintő fesztivál egykori alapgondolata Kodály Zoltán műveinek és munkásságának, valamint a résztvevő országok népdal- és kórusmuzsika-kincsének bemutatása és népszerűsítése volt. Az elmúlt ötven évben több mint 40 ország 150 kórusának több mint 15 000 énekese vett részt a rendezvényen hazai és külföldi szakemberek, zeneszerzők, karnagyok, egyetemi zenetanárok kíséretében.

A fesztivál története során a hazai kórusok közül a komlóiak mellett leggyakrabban a nyíregyházi Cantemus Gyermekkar szerepelt Szabó Dénes Kossuth-díjas karnagy vezetésével a rendezvényen, akik a jubileumi évforduló megnyitóján is nagy sikerű koncertet adtak a komlói Szent Borbála-templomban. A korábban Nyíregyházán szolgált Felföldi László pécsi megyéspüspök örömmel üdvözölte a nyíregyházi Cantemus Gyermekkart és karnagyát, Szabó Dénest. A főpásztor személyes emlékeit is a hallgatóság elé tárva elmondta, több alkalommal mutatott be szentmisét korábbi lelkipásztori szolgálati helyén a gyermekkar zenei szolgálattétele mellett.

Dr. Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár a fesztivált megnyitó köszöntőjében felelevenítette az egykori bányászvárosban Kodály Zoltán személyes közbenjárására alapított ének-zene tagozatos iskola, valamint a gyermekkórus-képzés indításának emlékeit, majd köszöntötte a fesztivál két Kossuth-díjas karnagyát, Szabó Dénest és Tillai Aurélt, valamint a Liszt Ferenc-díjas Tóth Ferencet, akiket a magyar kóruskultúra legnagyobb képviselői közt tartanak számon a nemzetközi zenei világban.

A fesztivál ünnepélyes megnyitója nagyszabású gálahangversennyel zárult a Városi Sportközpontban, ahol a nyíregyházi, szolnoki, kaposvári, pécsi és komlói kórusok összkara előadásában felcsendült Kodály-Berzsenyi: A magyarokhoz című művét Tóth Ferenc karnagy, a Kodály Zoltán Nemzetközi Gyermekkórus Fesztivált életre hívója vezényelte hatalmas sikerrel.

 

Szilágyi Szilárd

Fotók: Szabó Dénesné, Hegyi László