A Bukaresti Nemzeti Színház Histrionics vendégelőadása a 10. Színházi Olimpia programjában, a Móricz Zsigmond Színházban látható

A május 20-án érkező produkcióra a Színház honlapján már elérhetőek a belépők!

Már elérhetőek a belépőjegyek a 10. Színházi Olimpián résztvevő Bukaresti Nemzeti Színház: Histrionics című előadására. A produkció 2023. május 20-án, szombaton 19 órától tekinthető meg a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház nagyszínpadán.

Egy előadás az osztrák Thomas Bernhard, korunk egyik legkiemelkedőbb drámaírójának tollából, Alexandru Dabija rendezésében és Marcel Iuressel a főszerepben. Egy paradox himnusz a színházi művészetnek szentelve; mindemellett egy húsbavágó betekintés a néhol pitiánernek ható, tragikomikus életünkbe.

 

Kép forrása: Florin Ghioca

A Bruscon szerepét alakító Marcel Iureș maró és abszurd kvázi-monológban ad életet a művészetben az abszolútumot kereső tökéletesen tökéletlen pojácának. Bruscon megalomán, embergyűlölő, hipochonder, nihilista és mértéktelen színész, író és rendező; tirádákban tör ki hazája középszerűsége ellen - politikától, társadalomtól és színháztól kezdődően mindenről háborog – ez utóbbitól Bruscon állítása szerint irtózik –, dühösen lázad a körülményei ellen, mert semmi és senki nem felel meg művészi ambícióinak; különösen a családja, akivel zsarnoki módon viselkedik.

Kép forrása: Florin Ghioca

Az őt támogató karakterek (akiket Alexandru Bindea, Ana Ciontea, Alexandra Sălceanu, Lucian Iftime, Afrodita Androne és Victoria Dicu alakítanak) groteszkek, már-már karikatúrák, gyakran nevetségesek; megvan bennük az a képesség, hogy a közönség egyszerre érezze őket visszataszítónak és zseniálisnak - de a karikatúra mögött megbújik Thomas Bernhard író pesszimizmusa, akinek meggyőződése, hogy az emberiségnek nincs esélye a megváltásra.

A HISTRIONICS rendkívüli szöveggel bír, tele dühvel, kétségbeeséssel, agresszivitással, kiábrándultsággal, és fekete humorral, amelyet maga Alexandru Dabija állított színpadra 2001-ben az Act Theatre-ben, szintén Marcel Iureș-vel a főszerepben. Most a Bukaresti Nemzeti Színház előadásában elevenedik meg a mű a nyíregyházi teátrum színpadán, egy ugyanolyan nevetségesen tragikus korban, mint korábban.

Az előadás román nyelvű, magyar feliratozással tekinthető meg!

Az előadás időpontja: 2023. május 20., szombat 19 óra, Móricz Zsigmond Színház, Nagyszínpad

A produkcióról bővebb információ: https://www.moriczszinhaz.hu/eloadasok/historionics-teatrul-national-i-l-caragiale/147600

Jegyek: https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/histrionics-144330/963831

 

A HISTRIONICS vendégelőadásra jegyek elérhetőek személyesen:

Móricz Zsigmond Színház Jegyiroda

Nyíregyháza, Bethlen Gábor u. 14. (Színészház alatt)

Telefon: + 36 42 507 006; +36 30/303-2875; +36 20/233-2926

Online jegyértékesítés:

A Móricz Zsigmond Színház honlapján: https://moriczszinhaz.jegy.hu/program/histrionics-144330/963831

A Színházi Olimpia honlapja az alábbi linken érhető el:  https://szinhaz.org/

 

Forrás: Móricz Zsigmond Színház