A bölcsi nélkül nehezebb visszatérni a munka világába

Versekkel köszöntötte a hároméves Lázár Hanna és Román Ricsi Nyíregyháza bölcsődei dolgozóit péntek délután. Összesen 220 kisgyermeknevelőt látott vendégül a Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény és a nyíregyházi önkormányzat, hogy együtt ünnepeljék meg a Bölcsődék Napját. Az ünnep alkalmából még a meghívottak is dalra fakadtak, a Babaház bölcsi dolgozói közösen énekeltek.

 

Kilenc bölcsi, több mint 700 férőhely

 

A szabolcsi megyeszékhelyen kilenc bölcsőde működik, 223 munkatárssal, és a városban összesen 717 férőhelyet biztosítanak a kisgyerekek számára. A szakemberek azt mondják, a rendszer jól működik; az a szülő, aki vissza szeretne térni a munka világába, talál a gyermekének megfelelő intézményt. Ehhez annyit kell tenni, hogy két hónappal az ellátás igénybevétele előtt jelezni kell, hogy szeretnék beíratni a gyereket. 

További képekért kattintson a fotóra!

– Általában minden kérést ki tudunk elégíteni, van olyan eset valóban, amikor egy picit csúszik az időpont, amit kért a szülő, de általában úgy látjuk, hamarabb szokták a bölcsődei beíratást intézni, így minden szülőnek kit tudjuk elégíteni az igényét akkor, amikor szeretné a gyerekét az ellátásban részesíteni – mondta el dr. Nagy Erzsébet, a Nyíregyházi Gyermekjóléti Alapellátási Intézmény igazgatója.

 

Nincs gondozási díj

 

Az önkormányzat nevében Jászai Menyhért köszönte meg a bölcsődei dolgozók áldozatos munkáját. Az alpolgármester azt mondta, annak érdekében, hogy a szakdolgozók jobb körülmények között fogadhassák a gyerekeket, folyamatosan javítják az ellátás színvonalát. Az utóbbi időben például 6 bölcsődét újítottak fel a városban. Jászai Menyhért arról is beszélt, hogy Nyíregyházán nem kérnek gondozási díjat, így éves szinten 20 millió forintot hagynak a szülők zsebében. 

Az elismerésben részesült pedagógusok:

Verdes Lászlóné

Blazsán Zsoltné

Erdei Istvánné

Fegyver Andrásné

Hegedűs Józsefné

Kalánné Szilágyi Henrietta

Paál-Juhász Éva

Pristyákné Magyar Andrea

Szakosné Kusnyerik Éva

Tóth Gabriella

– Nagyon fontos, hogy a szülők munkába állásánál legyen egy olyan megbízható intézmény, amely fogadja a gyermekeket, gondoskodik róla, szeretetteljes környezetben van és lehetőleg minél olcsóbban jön ki a családok számára, kevesebb díjat kell fizetni, ezért nem kérünk gondozási díjat – tette hozzá Jászai Menyhért alpolgármester.

 

Kitüntetéseket is átadtak

 

A Bölcsődék Napján elismeréseket is kiosztottak. 10 nyíregyházi dolgozó munkáját ismerték el. A 12-es számú Babaházak Bölcsőde vezetője is kitüntetésben részesült. Kalánné Szilágyi Henrietta azt mondta, a kollégái fontos munkát végeznek. 

– Nagyon fontos a bölcsődében végzett munka, hisz nagyon sokan vágynak vissza, és muszáj is, hogy visszamenjenek dolgozni, ezért fontos az, hogy olyan felkészült szakemberek fogadják a gyerekeket, akikre a szülők nyugodtan hagyhatják őket, és így a szülők vissza tudnak kerülni a munka világába, a feladatukat nyugodtan tudják ellátni – fogalmazott Kalánné Szilágyi Henrietta.

A Bölcsődék Napját 2010 óta ünneplik meg országszerte. Ezen a napon arra emlékeznek, hogy 1851-ben április 21-én nyílt meg az első bölcsőde Magyarországon.

Z. Pintye Zsolt

(Fotó: Trifonov Éva)