A böjt nem csak a hívők számára lehet megfontolandó

Ma van hamvazószerda napja. A római katolikus egyházban ez a 40 napos böjti időszak első napja. A templomban a római katolikus papok a liturgiák résztvevőinek hamuval keresztet rajzolnak a homlokukra. A görögkatolikusok azonban másképp számolják a böjt napjait, így ők már hétfőtől böjtölnek. Egyháztól függetlenül ebben az időszakban átértékelhetjük az emberi kapcsolatainkat és tehetünk az egészségünkért is.

Visszafogott lett a díszítés a római katolikus templomokban, a terítőket pedig lila színűre cserélték, ami a bűnbánat jele. Már ez is jelzi, hogy a húsvétot megelőző 40 napos böjtre készülnek a katolikusok.

„Ez a negyven nap meghív bennünket arra, hogy visszafogottabbakká váljunk és a befelé fordulás felé helyezzük a hangsúlyt.”

A római katolikus egyházban a böjt hamvazószerdával kezdődik. Ezen a napon a papok felhívják az emberek figyelmét arra, hogy az ember porból vétetett és porrá lesz, életet pedig a Jóisten kegyelméből kaptunk.

Az első igazság, amit tudatosítunk, hogy Isten teremtményei vagyunk. A másik dolog, amire meghív bennünket a hamvazás, az az, hogy tudatosítsuk, vissza kell térnünk Istenhez és embertársainkhoz. Hogy voltaképpen az ember kapcsolati létben létezik, hogy Istentől kaptuk az életet, és mások segítsége segítette a mi növekedésünket

- fogalmazott Juhos Imre Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház kisegítő lelkésze. A böjt arra is felszólít, hogy tehetségünktől függően segítsünk másokon, akár az anyagi javaink felhasználásával, ezen túl pedig forduljunk imádsággal az Isten felé, és egészségügyi állapotunktól függően valóban éljünk a böjt, a lemondás eszközével.

  „Nálunk, görögkatolikusoknál már hétfőn megkezdődött a nagy szent böjti időszak.”

A görögkatolikusok másképp számolják a böjt napjait, így náluk már hétfőtől megkezdődött a húsvétra való felkészülés. Ilyenkor hagyomány szerint a hétköznapokon csak kivételes alkalmakkor tartanak szent liturgiát, az imádságok más formája lép a helyére.

Nálunk egy kicsit másképp számoljuk ezt az időszakot. A hétköznapokra van kihegyezve a böjtölés. Szerdán és pénteken természetesen szigorú böjti nap, hústilalom, illetve az imádságnak is egy különlegesen szép formája az Előszenteltek liturgiáján keresztül

emelte ki Kocsis Dániel a Szent Miklós Székesegyház parókusa.  „A keleti böjtölés lényege a Krisztustól kapott felszólításon alapszik, hogy gyűjtsünk kincseket” – tette hozzá Kocsis Dániel. Ezek a kincsek azonban nem aranyban, pénzben, értékpapírokban értendőek, hanem az emberi kapcsolataink ápolásában, az odaadó munkavégzésben, és az imádságban fejeződnek ki. Ha valaki mégsem hisz, annak is érdemes megfogadni, hogy ebben az időszakban érdemes újraértékelni a személyes kapcsolatainkat, sőt emellett az egészségesebb életmód is hozzájárul ahhoz, hogy tavaszra fittebbek és boldogabbak legyünk.