A biztonságosabb közlekedésért

A kerekasztal története 2011-ig vezethető vissza. Ekkor jött létre ugyanis a szervezet dr. Kovács Ferenc polgármester kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a város közlekedési problémáira a lehetõ legszélesebb körû szakmai stáb bevonásával megoldási ötleteket fogalmazzanak meg. A szakemberek havonta tartanak egyeztetõ üléseket, javaslatokat pedig bárki tehet. Dicső Péter, a NYÍRVV Nonprofit Kft. út- és közterület-kezelési csoportvezetõje arról tájékoztatta szerkesztõségünket, hogy ennek megfelelõen a társaság az idei évben öt helyszínen igyekezett biztonságosabbá tenni a közlekedést Nyíregyházán. Ezeket most pontokba szedve mutatjuk be:

FIGYELMEZTETÕ TÁBLÁKRÓL is

1. A Sóstói út–Krúdy Gyula utca keresztezõdésében a STOP-tábla mellett egy újabb, balra kanyarodást tiltó táblát helyezett ki a NYÍRVV Nonprofit Kft., amely megerõsíti a korábbi forgalmi rendet, a kötelezõ haladási irányt egyenesen és jobbra engedélyezõ táblát.
2. Lakossági kérésre egyirányúsították a Szõlõ utcát a Kállói út és a Hajó utca között, mert az út nagyon szûk, a kétirányú közlekedés nem biztonságos, és a forgalmirend-változás nem jelent nagy kerülõt a jármûvezetők számára.
3. A Nyírszõlõs felõl közlekedõk a Nyírség utca–Kemecsei út keresztezõdésében egy kerítés miatt nem látták jól a balról érkezõket, ezért egy forgalombiztonsági tükörrel is segítette a társaság a tájékozódást.
4. Év végéig a Magyar Közút Nonprofit Kft.-vel a Sóstói út és a körút keresztezõdésében mûködõ telezöldhöz ugyancsak két plusz táblát helyez ki a NYÍRVV. Két éve a csomópont elõtt egy-egy sárga figyelmeztetõ tábla már jelzi a jármûvezetők számára, hogy a balra kanyarodóknak elsõbbséget kell adniuk. Most két újabb tábla hívja majd fel erre a figyelmet felül-középen, a közlekedési lámpák mellett.
5. Szintén az idei évet érintõ változás, hogy a héten pedig fekvõrendõrt épített a NYÍRVV a gyermekek biztonságos közlekedése érdekében a Deák Ferenc utcán, a Vécsey Károly Általános Iskola elõtt.

(Szerző: Bruszel Dóra)