A bíboros és a tárcavezető is a megyében emlékezett a kommunizmus áldozatairól

Az emlékezés virágait helyezte el Mindszenthy József életnagyságú szobránál Erdő Péter, bíboros-prímás és Palánki Ferenc, a Debreceni-Nyíregyházi Egyházmegye püspöke Máriapócson. A kommunista diktatúrában meghurcolt, bebörtönzött hercegprímás emlékművénél, a görögkatolikus egyház hierarchiái is tiszteletüket tették, valamint Kásler Miklós miniszter vezetésével politikai személyiségek is.

A mélyben pedig halad előre egy isteni terv, ami nem zárja ki az emberi szenvedést és tragédiákat.

– fogalmazott Erdő Péter, bíboros.

Mise Pócspetriben

A koszorúzás után a kommunista áldozatok emléke előtt tisztelegve szentmisét celebrált Erdő Péter a szomszédos Pócspetriben. A falu 1948-ban arról híresült el, hogy miközben a mise után a falu lakossága a helyi plébános vezetésével a tanácsháza előtt tiltakozott iskolájuk államosítása ellen, a tömeg megfékezésére érkező rendőr elhunyt. Annak ellenére, hogy már akkor kiderült, a rendőr véletlenül, saját fegyverével magát sebesítette meg halálosan, az akkori államhatalom koncepciós pert indított a falu ellen. A település jegyzőjét Királyfalvi Miklóst halálra ítélték és további 7 személyt, köztük a falu plébánosát, Asztalos Jánost is bebörtönözték. Pócspetrinek csak a perújrafelvétel után, a rendszerváltozást követően szolgáltattak igazságot.

Vissza kell nyerni a hitünket!

A bolsevisták egyszerre akarták a hitet, kultúrát, egyházat megsemmisíteni. Erről beszélt Kásler Miklós Pócspetriben. Az EMMI minisztere, a mártírhalált halt Királyfalvi Miklósról elnevezett iskolában mondott beszédet. Azt mondta, a falunak igazságot szolgáltattak, azonban az emberek hitét még vissza kell nyerni.

Abban a korszakban élünk, amikor vissza kell nyerni a hitünket, a meggyőződésünket, a tettvágyunkat, hogy ennek az ezer évnek a szellemében élhessünk tovább. Én hálával gondolok mindenkire, aki nehéz időkben helytállt, az áldozatokra Pócspetrin, a népre, aki elviselte ennek következményeit. Köszönöm azoknak, akik felújították a pert, ami egy egyedi rehabilitáció volt.

– emelte ki Kásler Miklós, miniszter.

Kásler Miklós hozzáfűzte, okulni kell a történtekből és el kell érni, hogy se barna, se vörös terror ne lehessen még egyszer Magyarországon.

 

Z. Pintye Zsolt

Fotó: nyirgorkat.hu / Nyíregyházi Egyházmegye