A baba- és emberbarát városért

Petíciót juttatott el a Gyerecsak Egyesület elnöke Nyíregyháza polgármesterének, amelyben akadálymentesítéssel kapcsolatos elképzeléseiket írták le. A Gyerekek, Családok, Anyák Kreatívan Közhasznú Egyesület vezetői a "Baba- és emberbarát városért" címmel megrendezett sajtótájékoztatójukon vetették fel azokat a problémákat, amelyekkel szerintük a babakocsival és kerekesszékkel közlekedők találkoznak.
Illés-Tőzsér Tünde, a Gyerecsak Egyesület elnöke azt mondta, a babakocsival közlekedő kismamák, illetve mozgássérült emberek akadályokba ütköznek, ha bizonyos közintézményekbe be szeretnének jutni. Megmozdulásaikkal fel szeretnék hívni az emberek figyelmét az esélyegyenlőségre.
A Gyerecsak Egyesület sajtótájékoztatóján elhangzott, bíznak az önkormányzat családbarát programjában, és szeretnék, ha partnerek lennének abban, hogy még inkább akadálymentesített legyen a város.

(További fotókért kattintson a képre!)

Rendes Sándor, Nyíregyháza Megyei Jogú Város sajtószóvivője elmondta, Nyíregyháza önkormányzata 2010 óta kiemelten foglalkozik a gyermekekkel, a családokkal és az idősekkel, valamint a fogyatékkal élőkkel. Hozzátette, minden egyes nyíregyházi fejlesztésnél kiemelt szempont volt az, hogy minden megújuló épület teljesen akadálymentes legyen. Mindezeken túl az odavezető utakat és járdákat is akadálymentesítették. A sajtószóvivő azt mondta, egy ekkora városban, mint Nyíregyháza, mindig van tennivaló, de nem gondolja véletlennek azt, hogy Nyíregyháza 2012-ben megkapta a "Hozzáférhető város" díját.
A város szándékát bizonyítja többek között a közelmúltban átadott, megújult Bujtosi Szabadidő Csarnok, a Városi Stadion és a hamarosan átadásra kerülő Váci Mihály Kulturális Központ is, amelyeket teljesen akadálymentesítettek a felújítások során. A Gyerecsak Egyesület november 14-re sétát hirdet, amikor babakocsikkal és kerekesszékkel vonulnak végig a városon. Az akadálymentesített intézményeket és boltokat "Baba- és emberbarát" matricával ajándékozzák meg, ahová pedig nem tudnak bejutni, ott felhívják a tulajdonosok és üzletvezetők figyelmét arra, a jövőben gondoskodjanak az esélyegyenlőségről.

Mikita Eszter

Fotó: Máté János