A 95. Ünnepi könyvhét utolsó napján a könyvtárosok szakmai munkái és alkotásai kerültek a középpontba

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban ma szakmai napot tartottak a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok hatnapos programsorozatának részeként. A napot a „Könyvtárosaink írták” című előadás nyitotta meg, amit egy könyvtárosok által készített kézműves munkák kiállítása követett a könyvtár 3. emeleti társalgójában.

A Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtárban ma szakmai napot tartottak a 95. Ünnepi Könyvhét és a 23. Gyermekkönyvnapok részeként. A nap a „Könyvtárosaink írták” című előadással kezdődött, amelynek keretében Néző István helytörténész mutatta be Kisvárda 1526-1711 című művének második kötetét. Az eseményt a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei szervezete rendezte, hogy lehetőséget adjon a könyvtárosoknak tudományos munkáik bemutatására. Néző István szerző a kisvárdai könyvtár munkatársa, aki várostörténeti sorozatának legújabb kötetét tárta a közönség elé.

- A könyv a Mohács utáni vésztől a Rákóczi szabadságharc végéig terjedő korszakot bemutató kötet második része, amelyben a művelődéstörténet és egyháztörténet kapott hangsúlyt Kisvárda vonatkozásában

– emelte ki a szerző.

A szakmai nap különlegességeként a könyvtár harmadik emeleti Társalgójában „Könyvtárosaink másik arca” címmel nyílt kiállítás, amely a vármegye könyvtárosainak különböző technikákkal készült kézműves alkotásait mutatta be. A tárlat, amelyre a sokszínűség és a kreativitás volt jellemző, egyúttal betekintést nyújtott a könyvtárosok kevésbé ismert, művészi oldalába is.

- Sokszor a misztikum lengi körül a könyvtárosok személyiségét. Sokan úgy vélik, hogy a könyvtárosok csak a könyvekkel foglalkoznak. Ez azonban csak poros, régi sztereotípia, mert valójában mi is ugyanolyan emberek vagyunk, mint bárki más. Nemcsak könyvekkel foglalkozunk és nemcsak azokkal a dolgokkal, amik a könyvekben vannak. Számos könyvtárosnak vannak más hobbijai is, és érdeklődünk más tevékenységek iránt is

hangsúlyozta Tóthné Szomolya Ágnes, gyermekkönyvtáros.

A kiállítás egy régi kezdeményezés eredménye, amelynek célja, hogy közelebb hozza a könyvtárosokat az olvasókhoz egy barátságosabb légkörben, és lehetőséget adjon arra, hogy bemutathassák egy másik oldalukat is. Az ünnepi könyvhét a mai nappal zárul, de a városi könyvtár továbbra is értékes programokkal várja a közönséget, amelyekről bővebben a www.mzsk.hu oldalon tájékozódhatnak.