A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok – Minden részlet és program egy helyen!

A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok programjáról tartottak sajtótájékoztatót a Móricz Zsigmond Könyvtárban. A jövő csütörtöki megnyitó díszvendége a kárpátaljai író, költő, műfordító, Vári Fábián László lesz.

Nem csak a magyar könyv ünnepe a jeles esemény, hanem a teljes magyar kultúráé – fogalmazott a tájékoztatón Vári Fábián László. Valóban lankad a könyvek iránti érdeklődés, pedig semmihez sem hasonlítható az érzés, amikor kézbe vesszük a nyomdaillatú köteteket. Az idei Könyvhétre két műve is megjelent a szerzőnek. A Vásártér című önéletrajzi regény mellett egy ruszin ballada műfordítás.

Vári Fábián László író, költő, műfordító szerkesztőségünk munkatársának elmondta:

Fontosnak tartottam, hogy megszólaltassam a velünk együtt élő nép népköltészetének a népballadáit. 76 népballada szerepel ebben az új kiadványban, amely Kakukknővér címmel a Magyar Művészeti Akadémia könyvkiadójánál jelent meg erre a könyvhétre, úgyhogy egészen friss. A kiadó munkatársai is kitettek magukért, mert nagyon szép kiállítású könyvet sikerült készíteniük.

A szépkorú és a nagykorú méltóság köszöntése az idei Ünnepi Könyvhét. Adjuk át a fiataloknak az élményt és a tudatot – szólt egy másik köszöntő az olvasás népszerűsítése ügyében.

Halkóné Dr. Rudolf Éva, a Köznevelési, Kulturális és Sport Bizottság elnöke hozzátette:

Üzenni szeretnénk a városlakóknak. Ne hagyják abba az olvasást! Fogják a kezükbe a nyomtatott könyveket és olvassanak. Miért is jó? Egyrészt visszamegyünk a múltba, legalábbis egy bizonyos korosztály, másrészt megpihenünk. Megpihenünk, mert el kell tudni engedni magunkat. Meg kell tudni pihenni ebben a rohanó világban, amikor valóban a digitalizált világ felületén kell élnünk, mert ezt várja el tőlünk a környezetünk. Ne feledkezzünk meg arról, milyen érzés megpihenni, leülni, könyvet a kezünkbe venni, elrévedezni, emlékezni.

Supka Géza és a könyvkiadók 1929-es akciója már csak a legfiatalabbak előtt ismeretlen. Ma leginkább az olvasóknak szól az alkalom. Számtalan újítással élt a szervező Móricz Zsigmond Könyvtár. A helyszín most a Váci Mihály Kulturális Központ előtti tér lesz, ahol már június 13-án délelőtt, Balázs Ágnes színésznő várja a gyerekeket. Itt lesz Böszörményi Gyula, Gyuris Tibor, Iancu Laura, Hidas Judit és Fábián Janka. Nagy Zsuka legújabb kötete a líra és a próza határán lépeget. A franciák és a magyarok Karádi Zsolt munkájának témája. Fesztivállá szélesedik az irodalmi csoportok és folyóiratok megjelenésével szerkesztett Könyvhét.

Tomasovszki Anita, a Móricz Zsigmond Könyvtár igazgatója:

Igyekszünk a fiatalokat a zene és az irodalom összekapcsolásával megszólítani. Így csütörtökön, pénteken, szombaton az irodalmi programok zárásaként koncertek várják az érdeklődőket. Csütörtökön a Karmapirin együttes, pénteken a CarPEDIGnem zenekar és a Szabadság téri könyves rendezvényt a 4 for Dance tánccsoport produkciója zárja majd.

A Szabadság téren ingyenes beiratkozásra, amnesztiára és könyv csereberére is lehetőség lesz.

A kötészet apró kézműves tárgyakkal ajándékozza meg az esemény vendégeit, illetve játékra invitálják a verscetlik sorai az olvasókat. A szerző nevéért szintén meglepetés a jutalom. Az Ünnepi Könyvhét a hagyományok szerint június 17-én Vásárosnaményban, a Tiszavirág tanyahajón könyvbemutatóval és regény felolvasással zárul.